FødselsDagen af Ulla Isaksson

Oprettet: 01.02.2010 - 18:38

Bog: "FødselsDagen" af Ulla Isaksson

Bogens forside

I en lille svensk stationsby sidder en ensom og bitter kvinde og mindes de gode, gamle dage med familieliv og traditioner.

Forfatter: 
Ulla Isaksson
Oversætter: 
Kirsten Brostrøm
Udgivet: 
1989
Forlag: 
Lindhardt og Ringhof
Sidetal: 
220
Lån bogen - Køb bogen

”Slip mig, skreg pigen og klamrede sig fast”. Fin, fin svensk roman om Olga og hendes tre døtre og om det til tider noget komplicerede forhold imellem mødre og døtre.

Hvad er der med mødre og døtre? Imellem mange mødre og døtre er der et tæt, men også ofte et noget vanskeligt forhold. Hvorfor? Er navlestrengen stærkere mellem mødre og døtre end mellem mødre og sønner? Eller har døtre bare større behov for at skabe afstand til deres mor, og så kan de ikke alligevel....

I romanen ”Fødselsdagen” sidder 74-årige Olga i sit store tomme hus i Sjöö i det sydvestlige Västergotland, vred og bitter. Imens de tre døtre alle bor i Stockholm, 460 kilometer væk.

Alle tre kvinder har et meget kompliceret forhold til deres mor.

Den ældste datter Blenda, som Olga og Jonas fik efter adskillige aborter og lang ventetid, har ikke været hjemme siden faren døde for seks år siden. Hun flyttede hjemmefra på sin fjorten års fødselsdag – efter at have smidt lagkagen på gulvet i raseri, klippet sin lange fletning af og bekendtgjort, at for eftertiden hed hun Cri og aldrig mere Blenda.

Den midterste datter, den altid søde og pligtopfyldende Klara, der tidligt blev voksen og altid havde travlt med at kompensere for, at hun ikke var Blenda.

Og endelig efternøleren Birrebi – den følsomme, impulsive lillepige, der aldrig rigtigt blev voksen. Som altid grådigt har skreget på sin mors kærlighed. Men som i stedet fik sin fars og Klaras.

Egentlig var det på mange måder et godt og trygt barndomshjem med en far, der var seminarielærer på sløjdseminariet lige ved siden af deres hjem og en mor, der arrangerede fester med udklædning og kager til alle byens børn.

Men det er som om, Olga kun har kærlighed til den første datter, og da teenageren Blenda forkaster den kærlighed, så kan Olga slet ikke finde ud af noget længere. Som om hendes liv ophører med at have en mening. Derfor kan Birrebi heller ikke huske festerne og glæden i huset, hun kan kun huske tårerne og den knugende tavshed.

Romanens handling foregår over et enkelt døgn, hvor man dels følger Olga, der begynder at tænke over sig selv og sit forhold til døtrene, og dels følger de tre døtre, der langsomt begynder at nærme sig deres mor og deres barndomshjem igen.

Viljen er til stede hos alle fire til at mødes, men kan de nå det??

 

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.