Fluefælden af Fredrik Sjöberg

Oprettet: 01.11.2013 - 13:22

Bog: "Fluefælden" af Fredrik Sjöberg

Bogens forside

Den svenske biolog Fredrik Sjöberg (f. 1958) skriver om livet på en lille svenske skærgårdsø, om samlerens psykologi, naturen, rejser, livets mening og hans syn på verden

Forfatter: 
Fredrik Sjöberg
Oversætter: 
Charlotte Jørgensen
Udgivet: 
2013
Forlag: 
Hr. Ferdinand
Sidetal: 
218
Lån bogen - Køb bogen

Betagende, overraskende og overrumplende bog om en mand, der fanger svirrefluer.

”Nævn mig den skjald, der skriver digte til ære for narcisfluen. Eller til ære for svirrefluer i det hele taget. Verdenslitteraturen må være fuld af fluer, men de er næsten altid anonyme, kun fluer”.

Bogens titel er ’Fluefælden’, og af omslaget fremgår det, at den også er: Essay, selvbiografi, roman, rejseskildring, kreativ nonfiktion, biografi, en bog - og det synes jeg passer godt til indholdet. ’Fluefælden’ er svær at kategorisere som bog, da den indeholder så meget forskelligt, men kort sagt handler den om den svenske biolog, Fredrik Sjøberg, og hans store lidenskab for svirrefluer. Titlen ’Fluefælden’ henviser til en insektfælde, som er opfundet af den svenske entomolog og globetrotter, René Malaise. Fredrik Sjøberg har en sådan fælde, og den bruger han flittigt på sin svenske ø.

Bogens biografiske indhold er beskrivelsen af René Malaises liv og rejser, og det selvbiografiske er historien om Fredrik Sjøberg og hans liv og lidenskab. ’Fluefælden’ er fyldt med refleksioner over stort og småt - lidenskaber, fordybelse, kærlighed, kunst, litterære oplevelser og skønhed. Et eksempel: Om langsomhed skriver forfatteren, at han fortæller til folk, der spørger om, hvorfor han samler på svirrefluer, at det gør han, fordi det er en måde at praktisere langsomhed på. ”Reaktionerne var altid overstrømmende, i samme øjeblik jeg nævnte langsomheden, var det som om alle mennesker i hele verden var fluesamlere, men bare ikke var kommet i tanke om det før nu.”

Hvis nogen havde fortalt mig, at jeg ville blive opslugt af at læse en bog om en svensk biolog med speciale i svirrefluer, så ville jeg have leet højt, men det er ikke desto mindre det, der er sket. Fredrik Sjøberg skriver med dybde og indsigt og det på en sådan måde, at det er til at forstå og fordøje. Indimellem er den meget morsom, som da han fortæller om, hvordan han i sin ungdom var rekvisitør ved Kungliga Dramatiska Teatern i Stockholm, og hvor en af hans opgaver var at passe et lam, som medvirkede i forestillingen.

Kort sagt: Læs bogen, bliv overrasket, udfordret, underholdt og meget klogere på insekternes verden - og læs den så en gang mere, for der så meget godt i den, som man (jeg) måske ikke lige fangede i første omgang. Forlaget oplyser, at ’Fluefælden’ er første bind i en løst sammenvævet trilogi, og de næste to bind kommer på dansk i 2014. Dem glæder jeg mig til.

Tak til forlaget Hr. Ferdinand for at udgive bogen, og tak for at den i sig selv er et flot boghåndværk med et af de smukkeste omslag, jeg længe har set.

Originally published by Anne Grete Jacobsen, Litteratursiden.

Tilføj kommentar

Deltag i debatten.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.