Filosofisk søndagsklub af Alexander McCall Smith

Oprettet: 02.06.2008 - 12:06

Bog: "Filosofisk søndagsklub" af Alexander McCall Smith

Bogens forside

Under en koncert i Ediburgh styrter en ung mand ned fra balkonen -  Er det uheld eller mord -  Isabel Dalhousie overværer styrtet, hendes moralske instinkt bliver tændt, og hun går ihærdi

Forfatter: 
Alexander McCall Smith
Udgivet: 
2007
Forlag: 
Charlottenlund : Ries
Sidetal: 
321
Lån bogen - Køb bogen

En ung mand styrter ned fra galleriet ved en koncert i Edinburghs koncertsal – for øjnene af Isabel Dalhousie. Var det en ulykke, eller blev han skubbet?

Alexander McCall Smith kender I måske fra krimi-serien: Damernes detektivbureau nr. 1 fra Botswana?

Nu er han vendt tilbage til Skotlands hovedstad Edinburgh, og hans hovedperson hedder nu Isabel Dalhousie – er i begyndelsen af fyrrerne, fraskilt, velstående, veletableret, magister i filosofi og redaktør af 'Tidsskrift for anvendt etik'.

Isabel holder af kunst, musik og krydsogtværs, og hun er intenst optaget af moralfilosofiske problemer, en interesse, hun deler med sin husholderske, den nøgterne og principfaste Grace.

Isabels livsglade niece, Cat, er det menneske, der står hende nærmest. Men også unge Jamie, Cats tidligere kæreste med de smukke øjne, den dejlige sangstemme og det elskværdige væsen spiller en (næsten foruroligende) stor rolle i Isabels tilværelse og tanker.

Og vi er i det adstadige Edinburgh med sine fine bygninger og sine konventioner. En verden præget af lærdom, kunst, dannelse og høflighed. Bag Edinburghs stilige husfacader trives dog pengebegærlighed og hykleri – også her kan mennesker komme af dage på uforklarlig vis: en ung mand styrter ned fra galleriet ved en koncert i Edinburghs koncertsal – for øjnene af Isabel. Var det en ulykke, eller blev han skubbet? Isabels moralske instinkt bliver tændt, og hun helmer ikke, før hun har fundet svaret.

Plottet er spinkelt – men det er heller ikke hovedsagen; det er derimod den hele tiden småfilosoferende Isabels betragtninger – det er besnærende, det er underholdende, men i virkeligheden er hun vel ganske skrækkelig, konen, gammeldags, supernysgerrig, frygtelig fordomsfuld, blander sig i alt – meget værre end Miss Marple, når hun er værst – men hendes selvironi fejler ingenting, og i egen indbildning er det først og fremmest ansvaret for medmenneskene, der får hende til at blande sig.

Og så en mærkværdig ting: i bogen forekommer Verdens værste orkester, et amatørsymfoniorkester, som spiller skrækkeligt, og som er grundlagt af McCall Smith og hans kone – og deres koncerter er blevet et kult-tilløbsstykke i Edinburgh!!

Jeg havde det engang sådan, at jeg ikke gad læse krimier, der var sjove eller havde andet på dagsordenen end krimiintrigen, men det skal jeg love for, jeg gider med denne her. Jeg kan næsten ikke vente, til nr. 2 bliver oversat.

Bogen er i øvrigt en stor kærlighedserklæring til lokaliteten Edinburgh .... og den vil helt sikkert tiltrække 50+ og andre kvinder, som er blevet lidt trætte af skandinaviske femikrimidronninger og trænger til en ægte gammeldags damedetektiv!

Hermed anbefalet som en sjov, hyggelig, spændende, tænksom ledsager på rejsen til Skotland.

McCall Smith, Alexander: Filosofisk Søndagsklub. Oversat fra engelsk af Merete Ries efter ’The Sunday Philosophy Club’. Forlaget Ries, 2007. 322 sider

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.