Excentriske Noveller af Herman Bang

Oprettet: 01.03.2007 - 13:06

Bog: "Excentriske noveller" af Herman Bang

Bogens forside
Indhold: Fratelli Bedini ; Charlot Dupont ; "Barchan er død" ; "Men du skal mindes mig" ; Stærkest
Forfatter: 
Herman Bang
Udgivet: 
1914
Forlag: 
Gyldendal
Sidetal: 
188
Lån bogen - Køb bogen

Se med ind i Herman Bangs bizarre verden og et ejendommeligt persongalleri, beskrevet med en nerve og indlevelse, der har gjort novellerne til klassikere, ikke bare for deres impressionistiske fortællestil, men også for deres underklang af ulykke og død.

Anbefalet af stud.mag. Theis Vallø Madsen, Syddansk Universitet i Odense

Sære eksistenser

Sitrende, mærkelig og fascinerende er Herman Bangs Excentriske Noveller. De er et smugkig ind i en bizar verden, hvor ulykke, umulig kærlighed og dødeligt begær lurer under overfladen. Disse fortællinger er alt andet end normale.

Excentriske Noveller fra 1885 ligger lige før mesterværkerne Ved Vejen (fra Stille Eksistenser), Stuk og Tine, og disse sælsomme fortællinger er nogle af Hermans Bangs bedste impressionistiske tekster, hvor hver en bevægelse, hver en replik og hvert et ord bliver et spejl for personernes tanker og følelser.

Hadet og begæret er ikke beskrevet med tankereferat eller forfatterkommentarer, men med en betoning og stemning, der ligger og ulmer i fortællingens rytme og tone. Derfor er Excentriske Noveller ikke bare spændende læsning første gang, men også anden og tredje.

Charlot Dupont er en tragisk og virkelig morsom fortælling om et stakkels, forsømt vidunderbarn, der bliver udnyttet af pengegriske voksne. Charlot må leve et omflakkende liv fra koncertsal til koncertsal, hvor publikum flokkes til for at se den verdenskendte, lille violinspiller. Men til faderens og en impresarios store ærgrelse skyder drengen i vejret, og Charlot bliver efterhånden en vidunderteenager.

Det sensationshungrende publikum gider ikke se en halvvoksen violinist, så de to voksne mænd forsøger at skjule drengens vokseværk med tøj og kniplinger, og den stadigt voksende Charlot kan fejre syv års fødselsdag i hver en by. Den pubertære barnestjerne, den glubske far og den selvglade impresario er komiske figurer i en tragisk historie, fortalt af en ironisk og lunefuld fortæller.

Fratelli Bedini er ikke fortalt med samme sarkastiske undertone som Charles Dupont. Til gengæld er det en fortælling, der er mættet med begær, jalousi og ødelæggende vrede.

Det er en gådefuld historie om dreng, der bliver solgt til et omrejsende cirkus. Dette bizarre miljø har sine egne normer, sociale orden og sære eksistenser, og den unge Giovanni må finde sin plads blandt artister og klovne. I rampelyset kaster Giovanni sig ud i halsbrækkende spring, men det virkelige drama udspiller sig i kulissen, hvor den mystiske Mr. Batty og den forførende femme fatale-figur, Miss Alida, holder øje med den unge cirkusartist.

Franz Pander er historien om en tjener, der opsluges af et rasende begær efter luksus og overklassekvinder. Franz’ historie bliver fortalt med en slet skjult ironi og en medfølende, sørgmodig fortællerstemme, og novellen er også, og i særdeleshed, fortælleteknisk interessant. Her bruger Herman Bang sin impressionistiske teknik til at skabe en lumsk fortæller, hvor selv et tilsyneladende uskyldigt stedord er ladet med betydning. Det gør Franz Pander til en novelle, som du kan læse flere gange, hver gang med nye opdagelser og ny betydning.

Herman Bang skrev flere sære fortællinger og andre cirkusnoveller, bl.a. den store novelle Les Quatre Diables, og Herman Bang beskriver denne bizarre verden og det ejendommelige persongalleri med en nerve og indlevelse, der har gjort novellerne til klassikere, ikke bare for deres impressionistiske fortællestil og skjulte og lunefulde fortæller, men også for deres underklang af ulykke og død.

'Excentriske Noveller' af Herman Bang. Gyldendal, 1914. 188 sider - (Første udgave 1885)

Indhold: Franz Pander ; Fratelli Bedini ; Charlot Dupont ; Les Quatre Diables

Lån bogen på Bibliotek.dk

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.