Eva Luna fortæller af Isabel Allende

Oprettet: 02.03.2006 - 09:05

Bog: "Eva Luna fortæller" af Isabel Allende

Bogens forside

Fortællinger, skrøner og eventyr, der spænder fra det realistiske til det mest fantastiske, og hvis baggrund er hele det sydamerikanske kontinent og mennesker med vidt forskellig baggrund og med fo

Forfatter: 
Isabel Allende
Udgivet: 
1991
Forlag: 
Gyldendal
Sidetal: 
255
Lån bogen - Køb bogen

Fortællinger, skrøner og eventyr, der spænder fra det realistiske til det mest fantastiske, og hvis baggrund er hele det sydamerikanske kontinent og mennesker med vidt forskellig baggrund og med forskellig skæbne 

- Fortæl mig en historie
- Hvad skal den handle om?
- Fortæl mig en historie du ikke har fortalt nogen anden

Med udgangspunkt i denne forespørgsel fra journalisten Rolf Carlé til Eva Luna har novellesamlingen sin inspiration og start. Det ender dog med en samling af 23 fantastiske, mystiske og realistiske fortællinger om kærlighed, ensomhed, grådighed, besættelse og om livets forunderlighed. Og livet er forunderligt i Eva Lunas verden…

Der er den lidt tilbagestående Tosse-Maria, der, beskyttet af sin opdigtede kærlighed, lever som en prostitueret med et sind som en jomfrus. Hun går igennem livet med en længsel efter den mørklødede mand, der lugtede af saltvand. Hendes omfavnelse og begær hvirvler kunderne ind i en næsten skræmmende oprigtig lidenskab. Hun ender med status som en dronning i laser, men stadig uden kærligheden fra den mørklødede mand.

Der er den fattige, hårdtarbejdende kvinde, Antonia, der må finde sig i, at hendes alkoholiserede, spillegale, fornærede, slagsbror af en ægtemand, Tomas, en dag bringer den gravide pige, Conche, ind i hjemmet, som en slags konkubine. Med tiden forener de to kvinder sig dog. Og da Tomas taber i kortspil viser det sig, at hans nedgravede formue er væk, og han møder sin skæbne. Efter hans død kommer det til at gå Antonia og Conche godt, deres børn vokser op, og deres forretning har succes…

Disse to historier er eksempler fra Allendes raffinerede hånd. Personligt er det skildringerne af kvindernes skæbne på tværs af det latinamerikanske kontinent og de sociale lag, der bevæger mig. Kvinder, der kæmper alene med deres skæbner, og, selvom de har verden imod sig, med snilde og med et næsten uforståeligt psykisk overskud formår at ændre deres livs kurs... det er magtfuldt.

Allendes store dygtighed består i dette værk i, at hun hurtigt og præcist skaber en stemning omkring sine hovedpersoner, der emmer af latinamerikansk lidenskab, temperament og mystik. Hun formår at gøre personerne så nærværende og følelige, at deres ’ubetydelige’ skæbner alligevel slår en pirrende og pikant tone an.  

Oversat fra spansk af Lise Rifbjerg efter 'Cuentos de Eva Luna'. Gyldendal, 1991. 255 sider

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.