Et hus til mr. Biswas af V. S. Naipaul

Oprettet: 01.10.2009 - 02:00

Bog: "Et hus til mr. Biswas" af V. S. Naipaul

Bogens forside

Mr  Biswas vokser op i en landsby på Trinidad og bliver giftet ind i en relativt velhavende hindufamilie -  Efter ansættelse hos familien bliver han journalist og kæmper for sin økonomiske uafhængi

Forfatter: 
V. S. Naipaul
Oversætter: 
Jesper Klint Kistorp
Udgivet: 
2003
Forlag: 
Gyldendal
Sidetal: 
596
Lån bogen - Køb bogen

Menigmands kamp for anerkendelse og selvstændighed i tragikomisk samfundssatire over postkolonialismens Trinidad.

I kolonialismens skygge fødes Mohun Biswas, et jævnt menneske fra Trinidad. Allerede fra fødslen er han dømt til uheld og nederlag: han kommer til verden med benene først og fødes med seks fingre – tilmed ved midnatstid. Det kan umuligt gå godt, og det gør det da heller ikke.

Altid er svigerfamilien og hustruen på nakken af ham, og konstant må han kæmpe for at forsørge den krævende familie, hvilket ikke er let, når det er svært at finde arbejde og især ét, der forener hans interesser, evner og ønsket om ordentlig betaling. Lettere bliver det heller ikke af, at også samfundet synes at have opgivet ham og stiller store krav til den stakkels mand, en ganske jævn, middelmådig mand fra Trinidad.

Og det eneste, han ønsker sig, er at få sit eget hus, hvor han selv kan bestemme og gøre, som det passer ham.

Jeg har sjældent læst en varmere og lunere bog end denne tragikomiske roman, der fortæller historien om Trinidad og dens udvikling set med mr. Biswas øjne. Vi følger ham fra barns ben og lige til hans død, i hans evindelige kamp for selvstændighed og anerkendelse.

Trods romanens tragiske hovedperson og hans ørkesløse, nærmest Job-agtige skæbne samt den bitre kritik af postkolonialismens Trinidad, sad jeg meget af tiden med et stort smil på læberne. Selvom man burde græde sig igennem hele fortællingen, gør man ofte det stik modsatte, og man er i det hele taget i forrygende godt selskab med denne tragikomiske bog af én af de største nulevende forfattere, jeg har læst.

Naipaul behandler politiske emner som kolonialisme, undertrykkelse og den lille mands kamp for at overleve i den tredje verden i et flydende dikkedarløst sprog, der med præcision, humor og vid spidder det eksisterende samfund.

Nobelprisen til den engelske eksilforfatter i 2001 var aldeles berettiget, og ’Et hus til mr. Biswas’ er blandt hans største og kendteste værker.

Så er du træt af smid-væk-litteratur, er her en dør ind til et hus, der måske ikke altid er varmt og venligt, men hvor du alligevel bliver rørt og bevæget og får lyst til at vende tilbage igen og igen.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.