Et hjertegribende værk af overvældende genialitet af Dave Eggers

Oprettet: 03.11.2008 - 13:07

Bog: "Et hjertegribende værk af overvældende genialitet" af Dave Eggers

Bogens forside

Som 22-årig står forfatteren med ansvaret for sin 8-årige lillebror -  Med baggrund i 1980'ernes San Francisco får han skabt et kreativt, næsten trygt miljø for dem begge.

Forfatter: 
Dave Eggers
Udgivet: 
2001
Forlag: 
Lindhardt og Ringhof
Sidetal: 
433
Lån bogen - Køb bogen

Som 22-årig står forfatteren med ansvaret for sin 8-årige lillebror. Med baggrund i 1980'ernes San Francisco får han skabt et kreativt, næsten trygt miljø for dem begge.


Anbefalet af bibliotekar Birgitte Tindbæk, Gentofte Bibliotekerne

God eller dårlig?


I 2001 var han årets nyhed i amerikansk litteratur, hypet som USAs nye litterære vidunderbarn. På få uger solgte bogen 100.000 eksemplarer og strøg ind på New York Times’ og Amazon.com’s bestseller-lister.

Og den er da også noget ud over det sædvanlige - bare titlen!! - og efter min mening meget talentfuld af en debutroman at være. For foruden den – ja, hjertegribende – erindringshistorie: ’Based on a true story’ og det der danner rygraden i romanen: nemlig at blive forælder som 21-årig for sin 8-årige lillebror, er bogen spækket med postmoderne litterære lege. Den er højtgearet, den er ironisk og afvæbnende, selvkommenterende og selvspejlende, så det basker, men ind imellem også bare optimistisk og livsglad fortalt, men aldrig – lykkeligvis – henfaldende til det sentimentale.

Det er der ellers lagt op til, for det er en tragisk og sørgelig skæbne for Dave, der pludseligt står med ansvaret for en 8-årig. Inden for 5 uger bliver han og hans søskende forældreløse – begge forældre dør af kræft. Lillebror Toph bliver opfostret med tacos, frisbee, dårlig 80’er-musik og kærlighed, og Dave må opgive universitetet og et normalt ungdomsliv for at leve op til sit nye ansvar. Rørende er beskrivelsen af hans bekymring for, hvad der kan overgå Toph af ulykker, når han en sjælden gang overlader ham i en babysitters varetægt. Og hans fantasi skåner ham ikke for rædsler.

Dave gør alt for, at de og deres situation ikke skal betragtes som sørgelig og tragisk, men tværtimod som spændende og ny, legende og ekstatisk - uovervindelig. Men midt i beskrivelsen af deres bohemeagtige ungkarleliv med madrester og junkfood og vandlege, kan han pludselig vende tilbage til de traumatiske begivenheder, som bliver uddybet og fortalt på en ny måde. Det bliver pludselig tydeligt, at al hans ironi, digressionerne, den manierede stil, er et forsøg på at holde den altomfattende sorg fra livet.

De første 42 siders vejledning i, hvordan bogen skal læses, udlægninger af symboler, lister over hvad der er udeladt, hvad der er ikke-fiktivt( det meste) og hvad der er opdigtet, hvad man bør springe over er endnu et genialt forsøg på at udsætte tragedien og holde sig sentimentalitet og selvmedlidenhed fra livet. Og disse første sider viser sig at være lige så vigtige som den egentlige historie, for Eggers fortsætter med meta-agtige regibemærkninger hele vejen igennem bogen.

Hans arbejde med at starte et avantgardetidsskrift og en vanvittig idé om at tjene penge på at melde sig til et reality-show på MTV hører også med til historien.

Glæd dig til en herligt politisk ukorrekt roman om en kaotisk og flimrende verden uden faste fix-punkter, men også til en roman om moralske værdier som ansvar og kærlighed, en enkel historie lagt i en ramme, der hele tiden ændrer sig – overraskende og befriende. Ikke ulig en Svend Åge Madsen, der leger sine identitetslege.

Eggers, Dave: 'Et hjertegribende værk af overvældende genialitet'. Oversat fra amerikansk af Mich Vraa efter 'A heartbreaking work of staggering genius'. - 2. udgave, 1. oplag. - [Kbh.] : Lindhardt og Ringhof, 2002. - 433 sider

Lån bogen på Bibliotek.dk

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - oktober 2017

15.10.2017 - 11:13 - Marit

Wassmo og Pamuk, Marstrand-Jørgensen og Gazan  –  det bliver ved og ved. Jeg har endnu ikke læst septembers must-reads, og nu snapper oktober mig i haserne.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.