Et glas mælk, tak af Herbjørg Wassmo

Oprettet: 10.04.2007 - 18:06

Bog: "Et glas mælk, tak" af Herbjørg Wassmo

Bogens forside

Den 15-årige Dorte bliver af kyniske mænd lokket bort fra sit udsigtsløse liv i Litauen, men guld og grønne skove i Stockholm viser sig at være brutal prostitution i Oslo

Forfatter: 
Herbjørg Wassmo
Oversætter: 
Johann Bang
Udgivet: 
2007
Forlag: 
Lindhardt og Ringhof
Sidetal: 
406
Lån bogen - Køb bogen

Unge piger, der bliver lokket til vesten med løfte om arbejde, men ender som prostituerede, er det meget ubehagelige, men påtrængende emne for Herbjørg Wassmos nye roman.

"Nej, det må ikke være sandt", tænkte jeg flere gange, mens jeg læste Herbjørg Wassmos meget gribende og barske beretning om Dorte, som bliver lokket til Sverige for at arbejde.

Lad det være sagt med det samme, Herbjørg Wassmos nye roman er ikke nogen rar bog, men desværre tror jeg, det er en meget nødvendig bog, for temaet er uhyggelig aktuelt, nemlig den handel, der foregår med unge kvinder. Unge kvinder, der under falske løfter bliver lokket fra fattige forhold til rige lande, hvor de bliver tilbudt arbejde, men ender nærmest som sexslaver. Derfor er det en nødvendig bog, fordi den sætter fokus på et emne, som det ville være nemmere at fortrænge.

15-årige Dorte er født i Rusland, men efter faderens død er hun flyttet til Litauen sammen med sin mor og søster. De har svært ved at få det hele til at løbe rundt, så da Dorte en dag får tilbudt arbejde i Stockholm på en cafe, rejser hun hjemmefra uden at fortælle nogen det. Men alting går helt anderledes end hun har forventet. Hun bliver bragt til en hytte, hvor hun bliver voldtaget og mishandlet af en gruppe mænd, så voldsomt, at hun til sidst må til en læge for at blive syet sammen. Da hun er rask igen, fortsætter overgrebene. Hun bliver holdt som slave, hun har ikke kontakt til ret mange, og har bare at tage imod de mænd, som opsøger hende.

Det er ubærligt at læse, men det bliver værre endnu. Under en togtur træffer hun en mand, som siger, at han vil hjælpe hende og andre kvinder af hendes slags, men tør hun tro på ham? Der går de frygteligste historier om piger, som er forsvundet, efter at det lykkedes dem at melde bagmændene til politiet.

Dorte bliver efterhånden mere og mere mishandlet både på krop og sjæl, men de samtaler, hun fører med sin afdøde far, holder hende oppe, og – måske – aner vi ved slutningen af romanen, at der er et lille håb for Dorte, selv om hun for altid vil være præget misbruget.

Som sagt er det en bog, der næsten ikke er til at holde ud at læse, men Herbjørg Wassmos meget medfølende og egentlig stilfærdige beskrivelse af Dorte gør, at jeg alligevel holdt ud

Oversat af Annelise Ebbe. Lindhardt og Ringhof, 2007. 406 sider.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - oktober 2017

15.10.2017 - 11:13 - Marit

Wassmo og Pamuk, Marstrand-Jørgensen og Gazan  –  det bliver ved og ved. Jeg har endnu ikke læst septembers must-reads, og nu snapper oktober mig i haserne.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.