Essays af Siri Hustvedt

Oprettet: 25.11.2015 - 19:14

Bog: "Essays" af Siri Hustvedt

Bogens forside

Ved siden af sin skønlitterære produktion har Siri Hustvedt gennem årene skrevet en lang række essays. Nu samles to af værkerne, En bøn for Eros og At leve, at tænke, at se, i ét bind.

Forfatter: 
Siri Hustvedt
Oversætter: 
Rasmus Hastrup
Udgivet: 
2015
Forlag: 
Lindhardt & Ringhof
Sidetal: 
576
Lån bogen - Køb bogen

En smuk samlet udgave af to tidligere udgivne essaysamlinger.  Her kommer man tæt på en meget klog kvinde, det er substans, det er stof til tankerne, det er en stor læsefornøjelse.

Siri Hustvedt er på en gang akademisk og meget indtagende inkluderende i sin tilgang til emnerne. Hun kan formidle og fortælle om relevante problemstillinger, hun skriver fx i forordet til den seneste samling :’At leve, At tænke, At se’ , at hun vil implicere sig selv. Hun vil ikke gemme sig bag en akademisk artikels konventioner. Det føler jeg ikke, at hun lever fuldstændigt op til, men Hustvedt skriver også, at hun ønsker at bruge sine egne subjektive oplevelser. Det er så vores, læsernes held, at hun skriver, så det er en fornøjelse at læse.
 
Det skal siges, at læseren skal skærpe opmærksomheden ved flere af teksterne i afsnittene ’At tænke’ og ’At se’, hvor vi finder artikler af akademisk tilsnit og substans med tilhørende noteapparat. Men det betyder ikke, at den såkaldt almindelige læser ikke kan læse dem både med fornøjelse men også med udbytte.

Jeg læser det fx på samme måde som på et fremmedsprog, hvor jeg ikke er flydende (sætter farten ned og skøjter henover huller og tynd is, holder mig kørende og forstår hovedparten).
Hustvedt har arbejdet meget med psykoanalyse og neurovidenskab, og flere af teksterne udfordrer som nævnt læseren, men alligevel er der et personligt og alvorligt engagement, som gør det nærværende.

Som bognørd kastede jeg mig naturligvis glad over afsnittet ’Om at læse’. Her kommer vi ud i tegnfortolkningens neurofysiologi, åbenbart hvad der sker med hjernens organisation ved læsning. Jeg må indrømme, at det da er absurd, at en anden persons tanker levendegøres for en ved at kigge på nogle døde tegn. Herefter bevæger Hustvedt sig over i betragtninger om hukommelsen, hvordan man forbinder en tekst med erindringselementer. Det er både genkendeligt og fascinerende.

Jeg har ofte tænkt på, hvad et essay egentlig er, det betyder vel "afprøve", man prøver at forstå noget, man erindrer og reflekterer, og på den måde inviteres læseren indenfor. Den gode essayist kan virkelig give læseren noget, og sådan en er Hustvedt.

Originally published by Beth Høst, Litteratursiden.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.