Esme Lennox' forsvindingsnummer af Maggie O'Farrell

Oprettet: 16.07.2007 - 12:06

Bog: "Esme Lennox' forsvindingsnummer" af Maggie O'Farrell

Bogens forside

I 60 år har Esme været indlagt på et psykiatrisk hospital  - Da det nedlægges, hentes hun af sin søsters barnebarn, Iris - Langsomt oprulles en usandsynlig og uretfærdig familiehistorie om en selvs

Forfatter: 
Maggie O'Farrell
Oversætter: 
Toril Brekke
Udgivet: 
2007
Forlag: 
Cicero
Sidetal: 
222
Lån bogen - Køb bogen

Da Iris opdager, at hun har en grandtante, som er indlagt på et psykiatrisk hospital, løftes sløret for en skræmmende hemmelighed. En barsk, men utrolig velskrevet familiekrønike.

Før jeg begyndte at læse "Esme Lennox' forsvindingsnummer", troede jeg egentlig, at jeg skulle sidde og grine med en hyggelig chick-litt roman. Hvorfra jeg havde fået den idé, ved jeg ikke, men det tog ikke mange linjer, før jeg blev klar over, at historien om Esme på ingen måde er chick-litt.

Esme bliver som 16-årig spærret inde på et psykiatrisk hospital af sin familie. Hun er ikke som søsteren Kitty, der bare ønsker at blive gift og stifte familie. Esme vil gå i skole, og hun er ligeglad med alle konventionerne.

Hendes oprørskhed bliver for meget for familien, som efter en fest hvor både Esme og Kitty deltager, får Esme indlagt for aldrig at tale om hende igen.

Mere end 60 år efter skal hospitalet nedlægges, og ledelsen kontakter Kittys barnebarn, Iris, der står opført som kontaktperson. Men hun har aldrig hørt om, at farmoren skulle have en søster, og hun er på ingen måde interesseret i at få en gammel sindsforvirret kvinde ind i sit liv.

Alligevel ender det med, at Esme og Iris får en weekend sammen, og i løbet af den weekend afdækkes nogle grusomme familiehemmeligheder.

Maggie O’Farrell har skrevet en fremragende og rystende roman, som ikke kan undgå at berøre enhver, der læser den. Esme var vel ikke er så anderledes end andre piger, men alligevel ender hun med at tilbringe hele sit liv på et psykiatrisk hospital, fordi hun ikke lever op til samfundet forventninger.

Romanen fortælles af de tre kvinder, Iris, Esme og Kitty. Kitty har fået Alzheimer, så hendes tanker er usammenhængende og delvist forvirrede, men holdt sammen med Esmes minder får man alligevel et klart billede af, hvad der egentlig skete. Det er ikke en kronologisk beretning. Ind i mellem får vi bidder fra Iris liv serveret, og man aner, at Iris og Esme på mange måder minder om hinanden.

Historien om Esme er barsk, men alligevel læste jeg den i et stræk, for jeg måtte bare vide, hvad der dog var sket. Og selvom det ikke er en munter roman, så er det en meget vedkommende roman, som jeg kun kan anbefale.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.