Englefjæs af Kirsten Schmidt

Oprettet: 09.03.2009 - 12:00

Bog: "Englefjæs" af Kirsten Schmidt

Bogens forside

Julian, en dreng på 5 år, følges frem til han bliver 21 år Han oplever forelskelser, afvisninger og konfrontationer, indtil han finder ind i sig selv, kærligheden og sit eget trygge ståsted i den k

Forfatter: 
Kirsten Schmidt
Udgivet: 
2009
Forlag: 
Facet
Sidetal: 
386
Lån bogen - Køb bogen

Tredje og afsluttende del af trilogien 'Adams æt', hvor man følger præstesønnen Julians liv og udvikling fra hans 5. til hans 21. år.

Julian er en lille lort, som på grund af sin præstefamilie og sit kønne udseende får øgenavnet Englefjæs. I skolen bliver han mobbet af især Brian, og først da Julian tager til genmæle og banker Brian, stopper mobningen. Til gengæld bliver Brian og Julian uadskillelige venner, og de følges i tykt og tyndt op gennem folkeskolen. Julian er ordblind og kan således ikke følge i sine forældres præstespor. I stedet kaster han sig sammen med Brian over gartnergerningen og tilbringer nu fire år på gartnerskole. I den periode kommer Julian endelig over sin årelange forelskelse i klassekammeraten, Rachel, og i stedet går det langsomt op for ham, at den betagelse af den unge præst Lea, han har haft siden barndommen, i virkeligheden bunder dybere. Forholdet synes dog umuligt, og Julian køber nu som nyuddannet gartner en motorcykel og kører ned igennem Europa for at finde sig selv. Han ender i Rom, hvor han får job som leder i en af byens mange parker. Arbejdet i Rom er både spændende og lærerigt, men Julian kan ikke glemme Lea, og han beslutter at vende hjem.

Forfatteren, som selv er præst, har skrevet en sprogligt letflydende og sine steder både humoristisk og rørende udviklingsroman. Historien om Julians udvikling fra barn til mand er i bund og grund ganske overbevisende, og forfatteren har i sagens natur også fint styr på skildringerne af kirkemiljøet. Julians tur ned igennem Europa og omgivelserne i Rom er også ganske glimrende beskrevet.

Men desværre kammer historien over og bliver bare for meget. Hovedpersonerne er simpelthen alt for søde, gode og unuancerede, og selvom romanen også forsøger at skildre mere alvorlige sider af livet, så er løsningerne på problemerne i den grad urealistiske. Man efterlades mest af alt i en stemning lig de gamle drengebøger om ”Flemming” og den berømte sætning fra rektoren ”Med kærlighedens stærke arm”.

Det er for meget til min smag, men skulle der alligevel findes læsere til dette moderne Morten Korch univers, så kan man altså læse mere om præstefamilien og dens medlemmer i de to forrige bøger 'Pastor Janssons fristelser' og 'Livets brød i Stoltenborg'.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - oktober 2017

15.10.2017 - 11:13 - Marit

Wassmo og Pamuk, Marstrand-Jørgensen og Gazan  –  det bliver ved og ved. Jeg har endnu ikke læst septembers must-reads, og nu snapper oktober mig i haserne.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.