Endnu en lortenat i en røvsyg by af Nick Flynn

Oprettet: 07.08.2006 - 12:06

Bog: "Endnu en lortenat i en røvsyg by" af Nick Flynn

Bogens forside

Forfatteren Nick Flynns erindringsbog om mødet mellem to mænds liv: digteren Nick Flynns eget og farens, den hjemløse, alkoholiserede, storskrydende og røveridømte wannabe-forfatter Jonathan Flynn<

Forfatter: 
Nick Flynn
Oversætter: 
Nils Lyngsø
Udgivet: 
2006
Forlag: 
Gyldendal
Sidetal: 
386
Lån bogen - Køb bogen

Temaet fædre og sønner er kendt i litteraturen. Her møder vi en far, der er dranker og kriminel fantast, og en søn, der kommer videre i sit liv ved at skrive en roman om deres liv ...

Som stor fan af amerikanske romaner må jeg indrømme, at Nick Flynns absolut er noget af det bedste, jeg har læst i mange år. "Endnu en lortenat i en røvsyg by" er Nick Flynns erindringsroman om hans forhold til faderen Jonathan. Denne forsvinder ud af sønnens liv i over tyve år, for så at vende tilbage over de broer, han før brændte.

Ud over at fortælle historien om en far, der svigter i den helt store stil, fortæller Nick Flynn parallelt sin egen historie. Inderst inde frygter Nick at ende som Flynn senior. Teenagerår med masser af druk og stoffer, alle mulige Mcjobs, livet minder fortvivlende meget om faderens.

Der er dog på intet tidspunkt noget flæberi og sentimentalitet i den nøgterne fortælling. Men let kan det umuligt have været; man sidder tit med en klump i halsen, for på trods af hans sans for det humoristiske, er der også megen smerte. For det er svigt på svigt, fra barndom, ungdom og indtil tidligt voksenliv. Og ligesom faderen er det glæden ved at skrive, der holder ham igang.

Pine Street Inn, en slags "Mændenes Hjem", bliver stedet, hvor Nick får struktur på sit liv. Han får job med at passe de hjemløse. Og selvom Nick ikke har kontakt med sin far, møder han ham dagligt, personificeret i stedets øvrige subsistensløse banditter, sprittere og fantaster. Pludselig, og slet ikke uventet (måske er det netop derfor at Nick har søgt arbejde på Pine Street Inn), dukker faderen op. Og det er svært; Nick holder afstand, alligevel involveres han langsomt. Er det muligt at tage ansvar for sin far? Skal man overhovedet gøre det? Og hvis man ikke gør det, hvem skal så?

Romanen er stilistisk en blanding af roman, erindringer, skuespil (Beckett), digte, et kapitel med synonymer for at drikke sig fuld, og mange referencer til verdenslitteraturen. Det er ganske simpelt rigtigt, rigtigt velskrevet.

Jeg kan ikke anbefale erindringsromanen nok til yndere af Carver, Bukowski og Fante. Flynn har et niveau, der får en til at tænke på Austers tematik om den fraværende fader. Nej hvor er det godt!!!

Oversat af Nils Lyngsø. Gyldendal, 2006. 382 sider. Kr 299,-

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - oktober 2017

15.10.2017 - 11:13 - Marit

Wassmo og Pamuk, Marstrand-Jørgensen og Gazan  –  det bliver ved og ved. Jeg har endnu ikke læst septembers must-reads, og nu snapper oktober mig i haserne.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.