En særlig begavelse af Nikita Lalwani

Oprettet: 14.07.2008 - 18:06

Bog: "En særlig begavelse" af Nikita Lalwani

Bogens forside

Da Rumi Vashey er 8 år gammel, finder hendes familie ud af, at hun er et matematikgeni - For hendes far betyder det, at disciplin kommer til at være vigtig, hvis familien skal have en chance for at

Forfatter: 
Nikita Lalwani
Udgivet: 
2008
Forlag: 
Lindhardt og Ringhof
Sidetal: 
305
Lån bogen - Køb bogen

Rammende og velskrevet debutroman om indisk ære og skam tilsat en dosis sandsynlighedsregning.

Den indiske familie Vasi (far Mahesh, mor Shreene, datter Rumi og lillebror Nibu) bor i Cardiff, England. Forældrene er universitetsuddannede og tilsyneladende godt integrerede i det engelske samfund. Men man kan ikke løbe fra sin baggrund…

Datteren Rumika, kaldet Rumi, er overordentlig klog på tal - hverdagsting går op i ligninger og sandsynlighedsregning. Allerede da hun er fem år bliver Mahesh opmærksom på dette særlige talent, og nu gælder det kun om at få Rumi optaget på Oxford Universitet - og det kan ikke gå hurtigt nok. At pigebarnet, rent følelsesmæssigt, ikke helt kan følge med i det tempo er underordnet! Hun vil gerne ligne sine jævnaldrende men grundet etnisk baggrund, store briller OG matematisk geni, stikker hun ud og undgår derfor ikke nørd-prædikatet.

Med alderen dæmpes hendes fascination for tal, hun ignorerer Maheshs strikse undervisningsplan, gør oprør, tager på eventyr, læser Enid Blyton (fy da) og tager de første spæde skridt mod opdagelsen af egen identitet. Maheshs ambitioner på datterens vegne skubber hende gradvist væk fra forældrene, og det uundgåelige teenageoprør får alvorlige følger for den lille familie.

Lige fra start aner man katastrofen ude i horisonten, et sådant pres på et barns skuldre kan ikke andet end gå galt. Rumis ensomhed bliver skreget ud på næsten hver side, og man føler hendes vrede som piskesmæld, når den endelig når op til overfladen. Jeg sidder dog alligevel tilbage med en sær tilfredshedsfølelse – og faktisk en kende klogere på den generelle integrationsproblematik; "De var indiske mennesker, behøvede de at retfærdiggøre deres oprindelse? Deres tro? Begynde helt forfra med disse mennesker nu – hvor de omsider var begyndt at sænke paraderne? Som om det var så simpelt, lige som et skema". Så enkelt kan det siges.

Det er ikke deprimerende læsning. Trods katastrofen der lurer, så fornemmer man samtidig noget livsbekræftende og vitalt. Måske er det forfatteren Nikita Lalwanis særlige begavelse for ord der gør det. Og her kan jeg nævne, at hun var nomineret til Bookerprisen for nærværende debutroman, og hun har desuden modtaget den nystiftede pris Desmond Elliot Prisen på 10.000 engelske pund for samme.

Oversat fra engelsk af Charlotte Grubb efter 'Gifted'. Lindhardt og Ringhof, 2008. 306 sider.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.