En lille tjeneste af Darcey Bell

Oprettet: 21.08.2017 - 15:32

Bog: "En lille tjeneste af Darcey Bell" af

Bogens forside

Det begynder med en lille tjeneste - den slags mødre gør for hinanden. Da Stephanies bedste veninde Emily beder hende tage sin søn Nicky med hjem fra skole, siger Stephanie straks ja.

Oversætter: 
Nanna Lund
Udgivet: 
2017
Forlag: 
Gads Forlag
Sidetal: 
355
Lån bogen - Køb bogen

Hvor langt skal man gå for at holde på sin bedste veninde? Uforudsigelig psykologisk thriller fra velskrivende amerikansk debutant.

’En lille tjeneste’ er en fantastisk god læseoplevelse. Spændingen er konstant og intens fra start til slut, og plottet er skudsikkert. Jeg havde ingen ide om, hvad der ville ske på næste side. Hele tiden skifter fokus imellem hovedpersonerne, og man får på den måde et rigtig godt indtryk af dem. Et indtryk som bliver revurderet flere gange undervejs i historien, alt efter hvilket tvist, der pludselig og uventet kommer ud af ingenting. Selv på den allersidste side formår handlingen i den grad at overraske.

Stephanie har ofte sønnen Miles’ kammerat Nicky med hjem fra skole, fordi hans forældre arbejder meget. Men en dag kommer Emily, Nickys mor og Stephanies veninde, ikke efter Nicky. Selvom Stephanie prøver at råbe blandt andre Emilys mand Sean op, er der ligesom ikke rigtig nogen, der reagerer. Tilsyneladende har hun bare ikke hørt, at Nicky skal blive i dagevis. Det viser sig dog, at Emily ikke kommer hjem.

Emily findes druknet i en skovsø voldsomt påvirket af både spiritus og piller. Særligt Nicky, der er vant til at være meget hos Miles og Stephanie, har brug for en erstatning for sin mor, og Stephanie og Sean tilbringer derfor mere og mere tid sammen. Selvom det giver dårlig samvittighed overfor den afdøde veninde, ender det med, at de også finder sammen som elskende. Lige indtil telefonen ringer, og personen i den anden ende har frygtelige nyheder. Stephanie troede ikke tingene kunne blive værre, men det skal vise sig at hun tager grueligt fejl. Alt begynder at ramle omkring hende, og hun ved efterhånden ikke, hvem hun kan stole på.

Personerne i thrilleren fremstår levende og realistiske, og man kommer ind under huden på dem på godt og ondt. Der er nogen, man får ondt af, nogen man hader - og nogen man bare ikke helt forstår. Sproget er flot og beskrivende uden at blive højtideligt, og det gør fornøjelsen endnu større. Der er tydelig forskel på både typografien og sproget i den fortløbende handling og Stephanies blog-indlæg, og det fungerer upåklageligt og hjælper med at holde historierne adskilt.

’En lille tjeneste’ er en fantastisk debut og en bog, jeg varmt kan anbefale til læsere af psykologiske thrillere. Spænding og overraskelser er i højsædet, og så gør det jo ikke noget, at den samtidig er virkelig velskrevet. 

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.