En hest kommer ind på en bar af David Grossman

Oprettet: 11.10.2016 - 11:45

Bog: "En hest kommer ind på en bar " af David Grossman

Bogens forside

Scenen er en comedy club i en lille by. Publikum forventer en aften med morskab, men i stedet ser de en komiker der bryder sammen for deres øjne.

Forfatter: 
David Grossman
Oversætter: 
Hans Henrik og Rivka Uzan Fafner
Udgivet: 
2016
Forlag: 
Vandkunsten
Sidetal: 
218
Lån bogen - Køb bogen

David Grossman modtager The Man Booker Prize 2017 for 'En hest kommer ind på en bar'

200 siders tvivlsomme jokes og en deroute så intens, at man har lyst til at se den anden vej og alligevel er nødt til at læse videre.

Romanens setting er umiddelbart enkel; en bar, en scene, en komiker og et publikum. Tidsmæssigt strækker romanen sig ligeledes over en meget kort periode i realtid - to timer fra bogens start til slut. Vi befinder os i det nordlige Israel i byen Netanya, hvor den 57-årige komiker Dovaleh G. er i gang med karrierens sidste stand up show. Blandt publikum sidder romanens anden hovedperson, den førtidspensionerede dommer og enkemand, Avishay Lezar, som forud for showet er blevet kontaktet af Dovaleh, der har inviteret ham til at komme til showet. De to har været viklet mere eller mindre ind i hinandens liv siden barndommen, men har siden mistet forbindelsen. 

Det er ikke særlig tit, at en roman afslører sit eget ærinde, men det gør denne roman. Fortalt så enkelt og så isnende klart, at sætningerne næsten popper ud af bogen helt af sig selv. Og det sker netop i bogens egentlige udgangspunkt, da Dovaleh inviterer Avishay til sit show: 

" - Jeg vil gerne have, udbrød han (Dovaleh red.) at du ser mig. At du ser rigtig godt på mig og bagefter fortæller mig. 

- Fortæller hvad?

- Hvad du har set."

Romanen består hovedsageligt af Dovalehs stand up show med elegante afstikkere til Avishays betragtninger og tanker om situationen og flashbacks til de to mænds barndom og ungdom. Og langsomt folder deres livshistorier sig ud for læseren. Særligt Dovalehs. 

Fortællingen om Dovalehs liv er kompliceret og blander historiske og politiske begivenheder med alment menneskelige vilkår; at tage valg, at blive såret, at elske, at længes, at skuffe og at lære. Det bliver en stor fortælling fortalt igennem ét menneskes liv og historie og ikke mindst gennem et tvivlsomt stand up show. Det er elegant, det er svært og det er ikke mindst gribende. 

Romanen er ulig noget, jeg nogensinde har læst. Den er afgjort original i både sprog og form. Stand-up som genre er i forvejen en utaknemmelig størrelse, for med ét kan stemningen skifte og efterlade publikum tåkrummende og forlegne. Det samme gør denne roman. Grossmans sære og fantastiske roman er så fyldt med følelser, at man ind i mellem føler sig nødsaget til at se den anden vej - til at lægge bogen væk og lade vores to hovedpersoner finde ud af det i fred for tilskuerne og læserne. Men alligevel læser man videre. Og heldigvis for det!

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.

Artikel: Årets anmelderfavoritter

13.12.2016 - 13:52 - Barbara Rugholm Hessellund

2016 synger på sidste vers, og hvis jeg skulle forberede en nytårstale, skulle den tage udgangspunkt i årets litteratur. Hvilken bedre prisme kan man tænke sig?

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i december

04.12.2016 - 00:54 - Marit

Jane Gardam, Håkan Nesser og Bob Dylan er december måneds højdespringere på min skala.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - november 2016

01.11.2016 - 19:06 - Marit

Igen en stor læsemåned, hvor vi kan glæde os til bl.a. Erling Jepsen, Thomas Rydahl, Josefine Klougart og Orhan Pamuk.