En hårnål klemt inde bag panelet af Søren Ulrik Thomsen

Oprettet: 09.04.2016 - 11:34

Bog: "En hårnål klemt inde bag panelet" af Søren Ulrik Thomsen

Bogens forside

Korte tekster om tiden, der både forsvinder bagud og flygter fremover. Tekster fulde af sansninger, stemninger og iagttagelser.

Forfatter: 
Søren Ulrik Thomsen
Udgivet: 
2016
Forlag: 
Gyldendal
Sidetal: 
160
Lån bogen - Køb bogen

”En hårnål klemt inde bag panelet” er vanskelig at kategorisere, der er hverken tale om en roman, digte eller essays. Undertitlen på bogen er ”Noter fra eftertiden”, og det er nok i virkeligheden netop det bogen er – en samling noter, eller små afsnit, der ikke er indbyrdes forbundne, men dog alligevel udgør et samlet værk.

Noterne handler om dybe emner som livet, venner og bekendtes sygdom og død, besøg på Kommunehospitalet som ikke alle venner nåede at forlade i live, om hovedstadens forandring gennem de 40 år forfatteren har boet i byen, besøg på værtshuse, hvor forfatteren observerer de øvrige gæster og gør sig overvejelser om hvilket liv de lever og besøg i barndomslandet Stevns, hvor han bl.a. møder det ældre ægtepar, der i tidernes morgen købte Thomsens barndomshjem.

På mange måder er bogen et slags selvportræt, hvor Søren Ulrik Thomsen gør status over hvad livet har lært ham, og hvor han reflekterer over samtlige ovennævnte emner (og flere til).Bogen indeholder form for kritik af nutidens by og menneskesyn, hvor arbejde, job og høj indtægt er Gud og hvor mange ikke overvejer om der ligefrem skulle gemme sig et menneske inde bag facaden på dem, der ikke lever på livets solside. Som Thomsen selv udtrykker det bliver han beklemt og nedtrykt ved synet af ”dem, der til gengæld har fået rigtige uddannelser og rigtige liv med ægtefæller og børn i boliger med optimalt lysindfald og ligner en hel intensivafdeling, som de løber og løber omkring Søerne med deres små apparater fastspændt til overarmen”. Med andre ord er samfundet nok blevet økonomisk rigere, men noget menneskeligt er mistet undervejs.

”En hårnål klemt inde bag panelet” er en stemningsfyldt og tankevækkende bog, som gjorde indtryk på mig. Man fornemmer, at Søren Ulrik Thomsen har haft et klart formål med bogen, den er velskrevet og giver et solidt indblik i hvordan menneskesynet i Danmark ser ud anno 2016 – og det er ikke altid kønt, men til gengæld ærligt og præcist beskrevet af Thomsen.

"En hårnål klemt inde bag panelet” er en af Søren Ulrik Thomsens fineste bøger, og jeg kan selvfølgelig kun anbefale dette fine værk til andre, der har haft trang til at læse denne anmeldelse til ende.

Tilføj kommentar

Deltag i debatten.

  • Gudmund

    tir, 02/08/2016 - 14:06

    - og så er "Noter fra eftertiden" så fin en undertitel - normalt ville vi sige "Noter til eftertiden" - men Søren Ulrik Thomsen viderebringer refleksioner fra sin egen eftertid - tiden efter det ene og det andet - og med så fine og vægtige betragtninger, at der virkelig er noget til eftertiden - alene en linje som (og det er på næstsidste side): "Det er morgen igen. Det er ikke endnu. Det er nådens tid" - mellemtiden - vi sidder lige stille lidt - med en kop kaffe eller te, inden vi skal afsted videre...

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.