En dag mere af Mitch Albom

Oprettet: 03.11.2008 - 13:07

Bog: "En dag mere" af Mitch Albom

Bogens forside

En middaldrende mand fortæller sin historie om sin kærlighed til den nærværende mor og fraværende far -  Efter et selvmordsforsøg får han en chance for at rette op på fejltagelser i livet.

Forfatter: 
Mitch Albom
Oversætter: 
Louise Ardenfelt Ravnild
Udgivet: 
2007
Forlag: 
Schultz
Sidetal: 
172
Lån bogen - Køb bogen

Hvad ville du gøre, hvis du fik chancen for en dag mere sammen med en elsket afdød?

Chick Benetto var engang en ung mand med en fremtid. Nu er han en midaldrende mand med en fortid og i fuld gang med at skylle resten af sit liv ud i toilettet. Han har et job, han hader. Han er blevet skilt fra sin kone. Han har et alvorligt alkoholproblem, og det absolutte lavpunkt kommer, da hans datter sender ham et brev om, at hun blev gift for 14 dage siden.

I frustration og sorg over sit forspildte liv beslutter Chick sig for at begå selvmord, men det lykkes ikke helt, og da han kommer til sig selv, er den første han ser sin afdøde mor. Nu får Chick en dag sammen med hende, hvor han genoplever sit liv samtidig med, at han finder ud af flere sandheder om sin mor og far.

Det er en smuk fortælling om den store og usagte kærlighed mellem en mor og hendes søn, og hvor stor en betydning den kærlighed har, og Mitch Albom formår at vise den, uden at det bliver klistret og sentimentalt. Den er der bare – konstant – igennem hele Chicks liv. Og da han fortæller sin mor, hvor mislykket hans liv er blevet, og hvor ked af det han er over de fejl, han har lavet hele livet, viser hun ham et træ, hvor hun har snittet ordet PLEASE.

”En bøn om et barn?” Hun nikkede. ”Om mig.” Endnu et nik. ”På et træ?” ”Træer ser op på Gud hele dagen” Jeg skar en grimasse. ”Jeg ved det godt” Hun rakte armene over hovedet, som om hun overgav sig. ”Du er sådan en kliché, mor”. Hun rørte igen ved barken og lavede en lille hmm-lyd. Det virkede, som om hun tænkte over alt det, der var sket siden den eftermiddag, hvor jeg kom til verden. Jeg tænkte på, hvordan lyden monstro ville ændre sig, hvis hun kendte hele historien. ”Nå” sagde hun og gik lidt væk, ”nu ved du, hvor brændende, der var én, der ønskede sig dig, Charley. Det glemmer børn nogen gange. De tror, de er en byrde – ikke et ønske, der er gået i opfyldelse.”

Mitch Albom skriver, så de små hår rejser sig på armene. Han formår at skildre både sorgen og kærligheden aldeles fremragende, og den rejse, som Chick kommer på, åbner ikke bare hans øjne, men også læserens.

Selvom ’En dag mere’ kun er en lille roman på knap 200 sider, så er det en stor fortælling, og jeg håber rigtig mange vil læse den og anbefale den videre til familie og venner. For vi har vel alle brug for tilgivelse indimellem, og hvem vil ikke gerne være et ønske, der er gået i opfyldelse?

Albom, Mitch: 'En dag mere'. Oversat fra amerikansk af Louise Ardenfelt Ravnild efter 'For one more day'. Schultz, 2007. - 172 sider.

Lån bogen på eller Køb bogen

 

 

Tilføj kommentar

Deltag i debatten.

  • digitalnu

    fre, 20/02/2009 - 16:53

    Kan kun tilslutte mig Jette S.F.Holsts anbefaling. Mitch Alboms fortællemæssige greb sikrer at denne beretning fra zonen mellem liv og død går rent hjem!

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.