Eksperimentet af Dean Koontz

Oprettet: 01.10.2002 - 11:53

Bog: "Eksperimentet" af Dean R. Koontz

Bogens forside

En hund og en abe er telepatisk forbundne fra forsøgsstationen, hvor de har været udsat for eksperimenter - Da aben flygter, skyer den ingen midler for at ramme hunden og dens mennesker

Forfatter: 
Dean R. Koontz
Udgivet: 
1994
Forlag: 
Vinten
Sidetal: 
427
Lån bogen - Køb bogen

Hunden besidder intelligens og godhedens egenskaber, abedyret er ondskaben selv. De er telepatisk forbundne fra forsøgsstationen, og efter flugten skyer aben ingen midler for at ramme hunden og dens mennesker.

Anbefalet af bibliotekar Stine Bjerregaard, Gentofte bibliotekerne

Lån bogen på Bibliotek.dk

Da jeg var omkring 18, læste alle mine veninder "Eksperimentet" og var vilde med den. Af en eller anden grund fik jeg – venindekredsens største læser – dog aldrig taget mig sammen til at læse den. Den stod på min hylde og samlede støv og flere gange lå den på natbordet, men nej – så var der lige den der helt vildt vigtige nye bog der skulle læses først… Men for tre måneder siden, efter at være blevet skældt kærligt ud af en kollega over ikke at have læst den, fik jeg mig taget sammen. Og det var jeg glad for – det er en fantastisk god bog, der lever op til alt, hvad jeg har hørt om den.

Emnet er genmanipulering med dyr. Historien omhandler det gode, i form af golden retrieveren Einstein og det onde i form af abe-monstret Outsideren (eller de forskere, der lavede dem), som stikker af fra laboratoriet, hvor de blev skabt. Historien indeholder alt: en kærlighedshistorie mellem ulykkesfuglen Travis og den indelukkede Nora; Einsteins møde med Travis og de stærke bånd, der knyttes imellem dem; historien om, hvordan de langsomt lærer at kommunikere (man fascineres af Einstein, der er en fantastisk hund, der kan tænke og føle som et menneske); krybende uhygge og nedtælling mod det endelige møde mellem Einstein og Outsideren, en sindssyg lejemorder, der myrder løs osv. Det er en bog med mange facetter og det er det, der gør den så god – for det er ikke kun en gyser, men også en meget menneskelig bog med virkelig gode person(dyre-) skildringer. Og som Koontz også er kendt for, er der selv i det onde nogle grunde til den ondskab, som gør, at man forstår.

Koontz’ karriere er en succeshistorie. Efter en barsk barndom mødte han kærligheden, og i 1969 tilbød hans kone at forsørge dem begge i 5 år, så han kunne skrive. I dag er hans bøger oversat til 38 forskellige sprog, og han har solgt omkring 200 mio. eksemplarer verden over.
Han skriver ikke bare gysere, men også science fiction, krigslitteratur, og børnebøger. Måske er det netop hans brede rækkevidde, der gør, at bøgerne fungerer så godt. Det er i hvert fald derfor, jeg fascineres og bliver nødt til at læse bogen fra ende til anden i ét hug: Man føler med personerne; deres frygt og glæder går under huden på læseren, og man har brug for at vide, hvad der sker med dem.

I den anmeldte bog er persontegningen af Einstein helt fantastisk – man vil så gerne møde denne hund – men han må desværre leve i ens fantasi, og man må takke Koontz for, at man overhovedet har stiftet bekendtskab med ham.

Oversat af: Anne Vibeke Mortensen. Vinten, 1994. 427 sider

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.