Einsteins sidste teori af Mark Alpert

Oprettet: 20.10.2008 - 12:07

Bog: "Einsteins sidste teori" af Mark Alpert

Bogens forside

David Swift falder over et spor, der måske leder mod Einsteins aldrig offentliggjorte teori om alting, men teorien er sprængfarlig, og David har både FBI og formodede terrorister i hælene

Forfatter: 
Mark Alpert
Udgivet: 
2008
Forlag: 
Hr. Ferdinand
Sidetal: 
351
Lån bogen - Køb bogen

Jagten på hemmeligheder og skjulte sandheder har man set før i utallige bøger. Denne velskrevne thriller tager fat på noget helt nyt, nemlig fysikkens og matematikkens verden.

"Spaltningen af atomet har ændret alt – undtagen vores måde at tænke på – og derfor glider vi hen imod en katastrofe uden sidestykke".
Ovenstående "Einstein-citat" er så at sige essensen i bogen. I 30 år forsøgte Albert Einstein at opstille en teori, som ville forene relativitetsteorien og kvantemekanikken – den såkaldte forenede feltteori, som kunne forklare alting om verdens oprindelse og alle fysikkens kræfter – men tilsyneladende mislykkedes forehavendet for den store videnskabsmand - eller gjorde det?

Walther Kleinmann, en af vor tids største teoretiske fysikere, overfaldes og tortureres af den mystiske Simon, og andre forskere udsættes for samme behandling. Simon er ude efter oplysninger om Kleinmanns arbejde sammen med Einstein, men må flygte, inden han får den ønskede information. Døende tilkalder Kleinmann sin gamle studerende, David Swift, og betror ham at Einsteins forehavende lykkedes og beder ham samtidig memorere en mystisk talrække. David Swift er ikke fysiker, men professor i videnskabsteori og har skrevet en bestseller om Einstein og hans mange hjælpere, men alligevel bliver David nu en jaget mand, jagtet både af den mystiske Simon, men også af FBI. David søger hjælp hos en tidligere bekendt, fysikeren Monique Reynolds, og sammen forsøger de nu at finde en forklaring på de mystiske tal og nå frem til Einsteins skjulte notesbøger før forfølgerne.

Forfatteren Mark Alpert debuterer med denne spændingsbog, og det gør han godt. Med sit mangeårige virke som videnskabelig redaktør, hvor han forsøger at forklare indviklede videnskabelige teorier, så alle kan forstå dem, har han en god ballast for sin roman. Romanens videnskabelige stof forklares både forståeligt og indsigtsfuldt, og samtidig formår Alpert at levere en hæsblæsende handling, som tager den ene overraskende drejning efter den anden. Skurken og især FBI er måske beskrevet lige lovlig stereotype, og der ikke grænser for, hvad helten kan klare og slippe godt fra, men det er en biting.

At kunne levere en videnskabsthriller, som er ualmindeligt velskrevet og spændende er i sig selv noget af en bedrift, men når selve plottet omkring teorien og Einsteins forklaring på ikke at offentliggøre sit arbejde også giver en grund til dybere overvejelse, så får man den ultimative læseoplevelse.

Oversat fra amerikansk af Anne Mette Poulsen efter 'Final theory'. Hr. Ferdinand, 2008. 351 sider.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.