Digterne omkring Limfjorden af Knud Sørensen

Oprettet: 16.09.2002 - 08:00

Bog: "Digterne omkring Limfjorden" af Knud Sørensen

Bogens forside

En guidet køretur på begge sider af Limfjorden, med fortællinger om de mange forfattere der har haft deres gang på egnen

Forfatter: 
Knud Sørensen
Udgivet: 
2006
Forlag: 
Gyldendal
Sidetal: 
172
Lån bogen - Køb bogen

Udrustet med en bil og en fiktiv kvindelig passager fra Københavns-området er Limfjordsdigteren Knud Sørensen taget på udflugt rundt om Limfjorden for at besøge 'stederne'.

Knud Sørensen definerer Limfjordsdigtere som "digtere, der er født på egnen, har bosat sig på egnen, eller for hvem det gælder, at egnen har præget deres forfatterskab eller dele af det." (s.10-11). Og man kommer vidt omkring: fra Erik Bertelsen fra Harboør ved Vesterhavet til Jørgen Christian Hansen fra Hals ved Kattegat, fra Ebbe Skammelsøn og legenden om Liden Kirsten og Prins Buris i Thy til nutidige digtere som Pia Juul fra Himmerland og Hans Otto Jørgensen fra Salling, kendte blander sig med ukendte. Vi kender jo alle søskendeparret Jensen fra Farsø (Thit og Johannes), men kender vi også C.C. Stistrup, T. Reenberg og C.F. Wadskiær?

Udflugten starter på Blicheregnens Museum i Thorning. Thorning ligger godt nok langt fra Limfjorden, men Blicher er og bliver en vigtig forudsætning for de jyske digteres selvfølelse. Limfjorden var i det 19. århundrede for litteraturen, hvad Skagen var for malerkunsten: "... et sted, hvor en masse talent udfoldede sig, og (som blev) arnestedet for den såkaldt jyske bevægelse, en litterær retning, der ville sætte bonden og jyske emner op imod den københavnske litteratur". Samtidig forbedredes infrastrukturen takket være de teknologiske landvindinger på transportområdet, således at københavnerne blev opmærksomme på dette eksotiske land ude mod vest.

Interesserede kan få stort udbytte af at læse Steen Bo Frandsens 'Opdagelsen af Jylland. Den regionale dimension i Danmarkshistorien 1814-64'. Aarhus Universitetsforlag, 1996, der omhandler netop dette aspekt.

Og hvad er der så kommet ud af Knud Sørensens biltur?  En kuriøs blanding af litteraturhistorie, topografi og anekdoter. Stilen er småsnakkende og afslappet, der foretages omveje, når chaufføren mener, det er nødvendigt, der besøges museer og mindestuer, der bestiges høje og forceres buskadser for at finde en tilgroet mindesten. Forfatteren har ønsket at videreformidle sin kærlighed til egnen og dens forfattere, og læseren får udvidet sin horisont, samtidig med at hun føler sig godt underholdt. Men litterært når den ikke op på de sædvanlige Knud Sørensenske højder.

Der hersker stadig stor litterær aktivitet på Limfjordsegnen, bl.a. i Limfjordsegnens Litteratur Samvirke, som Knud Sørensen i øvrigt er formand for.  De nye Limfjordsdigtere står heller ikke tilbage for de gamle, nyligt er ålborgensiske Jakob Ejersbo drønet igennem den litterære lydmur med romanen 'Nordkraft' (Gyldendal, 2002).

Jeg vil afslutte denne anbefaling med en af de mange anekdoter. Den handler om en gennemgående figur i bogen, husmændenes digter og 'afholdsagitatoren' Johan Skjoldborg, der på en togrejse tiltales af en medpassager:

" - Undskyld, er det ikke Johan Skjoldborg?
- Jo, det er mig.
- Ja, så vil jeg gerne have lov til at takke Dem for Vredens Børn.
- Vredens Børn, nej den har jeg int' skrevet, det har Jeppe Aakjær.
- Aakjær, nå, det er ham, der har ord for at drikke.
- Nej, nej, det er't int', det er mig!"
(s.104-105)

Gyldendal, 2002. 172 sider. Pris Kr 175,-.

Læs også:
Kærlighed til fædrelandet var drivkraften. Lindhardt & Ringhof, 2001. Jeppe Brixvold, Lars Frost, Pablo Henrik Llambías og Lars Skinnebach rejser i Blichers fodspor.
Oplev Limfjordslandet af Søren Olsen. Hovedland, 2002. (En natur-og kulturguide)

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.