Det tredje tegn af Yrsa Sigurðardóttir

Oprettet: 25.09.2006 - 12:06

Bog: "Det tredje tegn" af Yrsa Sigurðardóttir

Bogens forside

Krimi om advokaten Thóra Gudmundsdóttirs uge med opklaringen af mordet på en tysk udvekslingsstudent, der bliver fundet i et skab på Historisk Institut på universitetet i Reykjavik, "dekoreret" med

Forfatter: 
Yrsa Sigurðardóttir
Oversætter: 
Áslaug Th. Rögnvaldsdóttir
Udgivet: 
2006
Forlag: 
Aschehoug
Sidetal: 
363
Lån bogen - Køb bogen

Fascinerende roman, der med det moderne Island som ramme tager læseren med på en rejse til 1600-tallets overtro og heksejagt.

Plottet kan skitseres på en måde, der sikkert får en klokke til at ringe hos Dan Brown-fans: En udenforstående bliver indblandet i opklaringen af en gådefuld mordsag, der trækker spor til en ældgammel kult, gulnede dokumenter og forblommede besværgelser. Denne gang er hovedpersonen dog ingen professortype, men den enlige mor Thora, der til daglig arbejder i et ganske ydmygt advokatfirma.

Mordofferet er en tysk udvekslingsstudent. Han gør sin entre i historien ved, som skamferet lig (blandt andet har han fået stukket sine øjne ud), at vælte ud af et skab ned i hovedet på sin institutleder. Hans stenrige familie er ikke tilfreds med det lokale politis indsats og sender sikkerhedschefen fra deres bankfirma til Island. Her hyrer han Thora som tolk og medhjælper, da hun taler tysk efter et studieophold på de kanter.

Ud over en pæn formue havde Harald – altså liget – arvet en glødende interesse for hekseforfølgelserne i Europa fra sin bedstefar. Derfor havde han kastet sig over historiestudiet og var taget til Island for at studere processerne dér nærmere. Han dyrkede samtidig bizarre seksuelle aktiviteter og havde et heftigt forbrug af diverse rusmidler.

Politiet anholder hurtigt hans pusher for mordet – flere indicier peger på ham, men hvad med motivet? Thora og tyskeren, Matthew, er overbeviste om hans uskyld og graver dybere i sagen.

Haralds forskningsområde kan have betydning, og Thora erfarer snart mere om fortidens hekseprocesser, end hun har lyst til. Som menneske rystes hun over grusomhederne, som advokat over den fuldkomne mangel på retssikkerhed.

Langsomt afdækkes også Haralds dybt problematiske forhold til sin familie. Som fortravlet enlig mor er Thora bestemt ikke selv verdensmester i kernefamilie, men den tyske familie har nogle lig i lasten, der vil noget …

Blandt romanens mange ingredienser er også et skvæt humor, især i skildringen af forholdet mellem Thora og Matthew, som hun i starten opfatter som en irriterende stivstikker. Han viser sig dog at have sine mere charmerende sider, kan jeg godt afsløre her. Ellers skal jeg ikke antyde mere om den overraskende slutning, hvor alle enderne bindes sammen.

Oversat af Áslaug Th. Rögnvaldsdóttir. Aschehoug, 2006. 363 sider. Kr 279,-

 

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.