Det sorte hus af Stephen King og Peter Straub

Oprettet: 24.03.2003 - 09:00

Bog: "Det sorte hus" af Stephen King

Bogens forside

Jack Sawyer, som for mange år siden var i kamp mod det onde i en anden verden, er nu pensioneret politimand, Da han alligevel bliver involveret i en sag om en seriemorder, dukker det onde op igen,

Forfatter: 
Stephen King
Oversætter: 
Mogens Wenzel Andreasen
Udgivet: 
2002
Forlag: 
Lademann
Sidetal: 
617
Lån bogen - Køb bogen

Stephen King og Peter Straub skrev i 1984 romanen "Talismanen" sammen. Det var et langt og til tider temmelig uhyggeligt eventyr om drengen Jack, som rejste tværs over USA og gennem andre verdener for at finde Talismanen og redde sin mor. Nu næsten 20 år senere vender King og Straub tilbage med endnu en roman om Jack.

Jack er blevet 35 år. Han har trukket sig tilbage fra sit arbejde som betjent og bor i et idyllisk hus lidt uden for den lille by French Landing. Men French Landing er ikke så uskyldig, som overfladen antyder. En seriemorder, der slår små børn ihjel og spiser dele af dem, er på spil, og politiet har ingen spor at gå efter.

Den lokale politichef, Dale Gilbertson, har ingen chance for at finde Fiskeren, som den lokale journalist, Wendell Green, har døbt morderen, for Fiskeren er andet og mere end en almindelig morder. Han har forbindelser med andre verdener end denne. Men først da drengen Ty Marshall forsvinder, går Jack ind i sagen. Ikke fordi Dale og Jacks gode ven Henry beder ham om det, eller fordi Tys far trygler om hjælp til at finde sin forsvunde søn og til at få sin kone tilbage fra sindssygen. Men fordi fortiden stikker sit ansigt frem og gør det umuligt for Jack at fortrænge sin barndoms rejse mere.

Stephen King og Peter Straub har skrevet en spændende, men også lang roman. Personligt havde jeg lidt svært ved at komme igennem de første 60-70 sider, hovedsageligt på grund af brugen af den alvidende fortæller, der svæver over historien og kommenterer den. "Vi vil gerne benytte os af vores flyveevner og komme væk i en fart. Vi vil gerne svæve op gennem det hullede loft, komme ud i den friske luft, men vi kan ikke, for vi skal være vidner til dette." Men da først jeg havde affundet mig med stilen, voksede historien sig lige så grum og vidunderlig, som King er kendt for at skrive.

"Det sorte hus" har masser af referencer til andre King-bøger, men man kan sagtens læse den uden at have læst andet af King. Den indeholder mange af de gode elementer fra King, som f.eks. de fantastiske personskildringer, beskrivelsen af den lille bys hverdag, som pludselig brydes af det grusomme udefra, og den fascinerende kamp mellem ondt og godt, som altid findes i hans bøger. Har man mod på at kaste sig ud i en over 600 sider lang rejse i sindets kringelkroge, så får man bestemt smæk for skillingerne.

"Det er Det Sorte Hus, du føler, men det er i virkeligheden ikke et hus. Det er et ormehul i eksistensens æble, som fører hele vejen ned til det brændte land. Det er en dør. Måske stod den kun på klem før i dag, før Beezer og hans kammerater dukkede op dér, men nu står den på vid gab, så det trækker ind fra Helvede. Ty må hentes tilbage, ja … men den dør må også lukkes. For guderne må vide, hvilke grufulde ting der vil sno sig ud ad den."

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.