Det sidste spørgsmål af Juli Zeh

Oprettet: 29.06.2009 - 14:37

Bog: "Det sidste spørgsmål" af Juli Zeh

Bogens forside

Filosofisk krimi om to fremragende fysikere, som strides om fortolkningen af forskellige teorier.

Forfatter: 
Juli Zeh
Oversætter: 
Karsten Sand Iversen
Udgivet: 
2009
Forlag: 
Samleren
Sidetal: 
284
Lån bogen - Køb bogen

Filosofisk spændingsroman om mord, skyld, tilfældighed og kaos. Velskrevet roman fra en af Tysklands største forfattere.

Nogle gange sker det, at man læser en bog, som sætter uudslettelige spor i erindringen, og som rykker en lille smule ved ens forestillinger om verden. Sådan en bog er ’Det sidste spørgsmål’. I et poetisk, nyskabende sprog fortæller Juli Zeh med en legende lethed om tilfældighed, kaotisk kausalitet samt tiden og rummets opløsning - og om menneskets futile forsøg på at skabe videnskabelige fortællinger, der kan bringe orden i dette ubegribelige kaos.

Handlingen udspiller sig i den sydtyske by Freiburg. En kamp på verdensforklaringer udspiller sig mellem de to venner, de superintelligente fysikere, Sebastian og Oskar. Det er en kamp, som involverer mord, kidnapning og en kræftsyg kriminalkommissær, den sympatiske Schilf, der som en postmoderne læser tvivler på sin egen virkelighed.

Sebastian er lyshåret, glad og filantropisk, mens Oskar er det modsatte. Oskar, som ser en selvudslettende sammenhæng imellem enkeltindivid og omverden, søger ”The Theory of Everything”. Alle andre forklaringsmodeller er håbløs eskapisme. Sebastian, som dermed gør sig skyldig i eskapisme, er tilhænger af mangeverdensfortolkningen: Hvert øjeblik opstår der et uendeligt antal paralleluniverser, således at tids-og rumkontinuummet konstant mangedobles som sæbebobler i et evigt tidsskum. Verden, som vi kender den, er blot én ud af uendeligt mange!

Alle tider eksisterer simultant i dette univers, hvilket forplanter sig til det narrative niveau, hvor der forekommer hug fremad og tilbage i tiden.

Under de to fysikeres forklaringsmodeller fornemmer man et bundløst kaos, et ældgammelt koldt og gudsforladt sted, hvor menneskets søgen efter mening er latterlig og dømt til døden. Overalt lurer uendeligheden og tilfældet med døde fugleøjne på romanens personer. Den mægtige naturs indifferens overfor mennesket er mesterligt skildret af Zeh; naturen har vilje og intention, og det stolte, forfængelige menneskes forsøg på at svare på ”det sidste spørgsmål” straffes med det ondskabsfulde tilfælde, som guderne straffer hybris med nemesis.

Juli Zeh behersker sit komplicerede stof til fulde, hver person har sin egen kosmogenese, som spinder sig ud og ind af hinanden, jf. ’Einsteins drømme’ af Alan Lightman. Sproget og stilen i Zehs roman er resultatet af en stor litterær begavelse; evnen til at besjæle det tingslige er helt unik og udmærket gengivet i Karsten Iversens oversættelse.

Originally published by Thomas Olesen, Litteratursiden.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.