Den underjordiske jernbane af Colson Whitehead

Oprettet: 19.08.2017 - 12:50

Bog: "Den underjordiske jernbane" af Colson Whitehead

Bogens forside

Den sekstenårige slave Cora er vokset op på en bomuldsplantage i Georgia under umenneskelige forhold og et dobbeltpres som udstødt blandt sine egne.

Forfatter: 
Colson Whitehead
Oversætter: 
Vibeke Houstrup Christensen
Udgivet: 
2017
Forlag: 
Politikens Forlag
Sidetal: 
299
Lån bogen - Køb bogen

”Den underjordiske jernbane” er en historie om slaveriet i USA, en skamplet på det amerikanske samfund og et emne, som et utal af forfattere og historikere har udgivet bøger om.

Den 16-årige pige Cora er markslave på en bomuldsplantage i staten Georgia. Hun bor i en hytte, arbejder fysisk hårdt mange timer om dagen og lever dagligt med angst og fornedrelse. Trods sin unge alder drømmer hun om frihed – og så drømmer hun også om sin mor Mabel, der flygtede fra plantagen da Cora var blot 10 år gammel. Moderen blev aldrig fanget og Cora drømmer om at flygte fra slaveriet – ligesom moderen gjorde.

En nat flygter Cora fra plantagen sammen med den jævnaldrende Caesar, der gennem nogen tid har søgt at overtale hende til at flygte, gerne til nordstaterne, hvor forholdende er lidt bedre.

Mod forventning lykkes det for det unge makkerpar at flygte uden at blive fanget af slavejægerne. De flygter via den underjordiske jernbane, som var et autentisk, hemmeligt netværk, der etablerede flugtruter og gemmesteder for bortløbne slaver. Både bortløbne slaver såvel som hjælperne satte livet på spil i forsøget på at gøre USA til et mere demokratisk og ligeværdigt land.

Det unge par jages bl.a. af den berygtede slavejæger Ridgeway, men også af andre sorte, der ofte fik belønninger for at stikke andre slaver. Det lykkes heldigvis for Cora og Caesar at komme i sikkerhed i South Carolina, hvor de begge finder arbejde og en form for tilværelse, der er væsentlig bedre end livet på plantagen.

”Den underjordiske jernbane” er en roman om menneskets vilje til at overleve, men det er samtidig også en bog, der handler om et af de mørkeste kapitler i USA's historie. Eftersom racismen stadig florerer kan man med en vis ret påstå, at romanens tema er lige så relevant i dag som den ville have været for 100 år siden.

Romanen har fået strålende anmeldelser i snart sagt alle skrevne medier. Bogen er da også en ganske fin bog, der også er grusom i sine beskrivelser af hvordan sorte i USA er blevet behandlet.

Desværre er historien også så gennemtærsket og så velkendt, at jeg ikke for alvor blev fanget af historien. Historien og plottet er ganske enkelt set for mange gange før – og derfor fremstod bogen egentlig ikke som et særligt originalt værk for denne anmelder. Der er ikke tale om en dårlig historie her, slet ikke, bogen fremstod bare heller ikke særlig original, nyskabende eller noget andet, der kan hæve bogen væsentligt over gennemsnittet.

Tre meget gennemsnitlige (og lidt små) stjerner bliver det til herfra, for bogen nåede desværre aldrig at krybe ind under huden på mig.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.