Den trettende fortælling af Diane Setterfield

Oprettet: 28.05.2011 - 18:49

Bog: "Den trettende fortælling" af Diane Setterfield

Bogens forside

Da den unge Margaret Lea bliver hyret til at skrive den berømte forfatterinde Winters livshistorie, ser det ud til et ordinært job, men da Winter begynder at fortælle om sit liv, oprulles en særege

Forfatter: 
Diane Setterfield
Udgivet: 
2007
Forlag: 
Aschehoug
Sidetal: 
413
Lån bogen - Køb bogen

Handling

Den trettende fortælling er en historie om en familie igennem flere generationer samtidigt med at det er en historie om individers overlevelse blandet med gotisk mystik og fortidens spøgelser. Romanen udspiller sig i nutiden samtidigt med at læseren bliver bragt tilbage til den tid, hvor bogens historie tager sit udspring. Bogens hovedperson er Margaret Lea, en tilbagetrukken, ung kvinde som lever for og i sin fars antikvitetsboghandel. Udover at passe på bøgerne skriver Margaret biografier om ellers glemte mennesker. En dag bliver hun kontaktet af Englands kendte og meget gådefulde forfatterinde, Miss Vida Winter, med tilbuddet om at skrive hendes livshistorie, som indtil nu har været ukendt for omverdenen. Miss Winters fortælling er en gribende historie om tvillinger, mystik, incest, mord og spøgelser. I takt med at Vida Winter fortæller sin historie bliver Margaret mere og mere grebet af mystikken og beslutter sig for at undersøge sandheden nærmere. Dette bringer hende ud på en rejse i fortiden, hvor hun ikke kun afdækker spøgelserne i Vida Winters historie, men også bliver konfronteret med sine egne. 

Anmeldelse

Bogen er en nutids kærlighedserklæring til datidens gotiske spøgelseshistorie og er i sin helhed en rigtig god og spændende historie. Som læser bliver man hurtigt grebet af Miss Winters mystiske familiehistorie som er fyldt med kærlighed og sorger, mystik og ondskab. I kontrast til denne meget levende fortid står Margarets grå og dystre nutid, som hun forsøger at leve så lidt som muligt i, og hvor hun mest al af alt blot eksisterer, fordi det gør man nu engang når man bliver ved med at trække vejret. Historien har det hele. Alt fra sindssyge til ulykkelig kærlighed, og som et rigtigt eventyr er historien inddelt i en begyndelse, en midte og en slutning. Som læser bliver man fulgt fra start til slutning, fra vugge til grav, hvilket er med til at give en rigtig god læseoplevelse og som noget ekstra får man til allersidst også svar på de fleste spørgsmål sine spørgsmål for som Margaret selv siger, ”jeg foretrækker rigtige slutninger”.  

Konklusion

Hvis man er til gotiske eventyr og godt kan lide de gamle klassiker så som Jane Eyre, Stormfulde Højder og Skruen Strammes så er dette en bog, der skal læses. Dog bør man have et vist kendskab til disse tidligere klassikere, da der bliver refereret en del til dem og bogens egen historie og har visse paralleller til særligt Jane Eyre. Selv var jeg godt underholdt til sidste side og kunne godt finde på at læse historien igen.    

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.