Den tålmodige snigskytte af Arturo Pérez-Reverte

Oprettet: 23.03.2015 - 13:43

Bog: "Den tålmodige snigskytte" af Arturo Pérez-Reverte

Bogens forside

Sniper er en legendarisk graffitikunstner, som ingen rigtig kender, men som er absolut trendsættende.

Forfatter: 
Arturo Pérez-Reverte
Oversætter: 
Ane-Grethe Østergaard
Udgivet: 
2015
Forlag: 
Cicero
Sidetal: 
221
Lån bogen - Køb bogen

Her er et sjældent og meget indlevet billede et byguerilla-univers, en kunsthistoriker med speciale i street-art jager en speciel grafitikunstner for at få ham med i en bog.

Arturo Pérez-Revertes sprog er særegent. Hans tidlige krimier (fx Dumas-klubben og Trommeskindet) har altid hørt til blandt mine yndlingsbøger, og han kan skildre miljøer og personer og fortælle historier, så man (undskyld flosklen) træder helt ind i en bogs univers.

Det samme gør sig gældende i denne roman, der foregår i et noget særpræget miljø. Det hele handler om ’street-art’, altså det, som jeg i min uvidenhed troede, bare var graffiti. Nu har jeg læst om ’bombning’, som, så vidt jeg forstår, er at skrive sit ’tag’ dæknavn/signatur så mange steder som muligt, helst oveni ’modstandernes’ tags eller billeder/pjeces. Altså en slags kamp om territorier. I gamle dage sagde vi vist: "Kilroy was here". Jeg har også læst om aktioner, der giver de unge graffitimalere adrenalinsus alene ved farligheden.

Fortællingens omdrejningspunkt er en legendarisk gadekunstner med dæknavnet "Sniper", og et ’logo’ som forestiller et riffelsigtekorn. Sniper bevæger sig ubesværet over Europas grænser og i graffittimiljøerne overalt. Men ingen kender ham rigtigt. Historiens fortæller er den kvindelige kunsthistoriker med speciale i samtidskunst, Lex. Hun er en yderst rå dame, og måske er det forfatterens ekstremt billeddannende og atmosfæreskabende sprog, der får mig til at se en filmatisering for mig, men Lex må i hvert fald igennem mange spændende udfordringer. Andre omtaler har kaldt bogen en thriller, men jeg er ikke helt enig. Det skulle da lige være den uventede slutning, men både plot og miljø er dybt fascinerende.

Sniper er en gruppeforfører. Han får en loyalitet fra sine tilhængere, der kunne være en ’almindelig’ guerillaleder værdig, og han inspirerer til aktioner, der af og til koster liv. Et af ofrenes far har svoret hævn, og Lex konkurrerer med hans folk om at nå Sniper. Hun møder til slut historiens snigskytte, og undervejs formulerer Sniper sine tanker bag gadekunsten og ’interventionerne’, som han kalder sine aktioner:

"Det handler om at forvandle en kunst for de dumme til en kunst, hvor dumheden ikke er gratis. Ophøje dumheden og vor tids absurditet til et mesterværk." Således at selve handlingen bliver kunst. Inklusive de måske fatale omkostninger. Det er denne skitse af en folkeforfører og en moderne byguerillaleder, der er historiens mest spændende del. Arturo Pérez-Reverte har igen skrevet en meget anderledes bog.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - oktober 2017

15.10.2017 - 11:13 - Marit

Wassmo og Pamuk, Marstrand-Jørgensen og Gazan  –  det bliver ved og ved. Jeg har endnu ikke læst septembers must-reads, og nu snapper oktober mig i haserne.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.