Den fjerde hånd af John Irving

Oprettet: 31.10.2003 - 09:00

Bog: "Den fjerde hånd" af John Irving

En kendt Bostonkirurg lader sig distrahere af sin forførende husholderske, selv om han har tilbudt at transplantere en hånd til bogens hovedperson, der kom for tæt på en løve under en opgave i Indien

Forfatter: 
John Irving
Udgivet: 
2002
Forlag: 
Lindhardt & Ringhof
Sidetal: 
317
Lån bogen - Køb bogen

En aften forfatteren John Irving sad og så på et indslag i TV sammen med sin kone om den første håndtransplantation i USA, sagde hans kone : “Hvad nu hvis donorens enke forlanger at få besøgsret til hånden ? “


Anbefalet af bibliotekar Irene Aagaard, Århus Kommunes Biblioteker

Lån bogen på Bibliotek.dk

Det spørgsmål inspirerede forfatteren til at skrive denne roman.

Patrick Wallingford er en middelmådig TV-journalist, der ser vældig godt ud, og som kvinderne falder for på stribe. Patrick selv har aldrig involveret sig seriøst i et parforhold - han er mest til uforpligtende engangsaffærer.

Da Patrick interviewer en cirkusmedarbejder i Indien foran et løvebur, er han mere optaget af den kvindelige lydtekniker, som man tydeligt kan se går uden BH, end af løverne. Han kommer for tæt på løveburet, og i løbet af få sekunder har én af de sultne løver spist hans venstre hånd. Kameramanden har, selv om han er stærkt rystet, åndsnærværelse nok til at filme hele episoden. Filmen bliver vist igen og igen overalt i USA, og Patrick bliver en berømthed.

Den berømte håndkirurg Dr. Zajac henvender sig til Patrick og tilbyder at udføre den første håndtransplantation i USA på ham. For at skaffe en donor opretter Zajac en hjemmeside på internettet www.harbrugforenhånd.com og ret hurtigt dukker der en potentiel donor op.

Donoren er en yngre mand , så sandsynligheden for en snarlig transplantation er ikke særlig stor. Han kommer imidlertid ud for en tragisk ulykke, og så står muligheden pludselig åben. Donorens enke forlanger at få besøgsret til hånden, og da Patrick indvilliger i at møde den smukke enke, bliver han uhjælpeligt forelsket i hende, men kan hun elske Patrick - eller kun sin afdøde mands hånd ?

Irving har siden sin første roman været fascineret af særprægede hændelser og mærkelige situationer og beskriver dem med stor sans for situationskomik. Hans personer er sære og excentriske, men ikke desto mindre interessante typer. Derudover er Irving en mester i at have mange forskellige sidehistorier i gang samtidig, men han formår altid at få samlet alle trådene til et smukt hele. Læg dertil, at hans romaner som oftest indeholder en blanding af sex, begær, kærlighed og erotik anskuet fra en humoristisk synsvinkel - hvad mere kan man så forlange ?

Jeg kan på det varmeste anbefale bogen.

Oversat af Jan Hansen. Lindhardt & Ringhof, 2001. 317 sider

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.