Den enøjede kanin af Christoffer Carlsson

Oprettet: 12.03.2012 - 11:30

Bog: "Den enøjede kanin" af Christoffer Carlsson

Bogens forside

David tilbringer sommeren i sin barndomsby og hænger ud med barndomsvennen og en gruppe unge, der bruger tiden på at eksperimenterer med sex, stoffer og kriminalitet, men en nat går det galt -

Forfatter: 
Christoffer Carlsson
Oversætter: 
Rikke Toft Kleemann
Udgivet: 
2012
Forlag: 
Cicero
Sidetal: 
443
Lån bogen - Køb bogen

Over en sommerferie ændres alt for en gruppe venner i denne ujævne spændings/ungdomsroman, der ikke helt lever op til forventningerne.

Dette er 23-årige Christoffer Carlssons er anden roman på dansk. Den første, 'Tilfældet Vincent Francke', var en vel modtaget krimi. 'Den enøjede kanin' hælder mere mod lettere filosofisk ungdomsspænding.

Bogen indledes med fundet af en håndfuld lig udenfor et forladt hus i den svenske by Dalen. Hvad der er sket og hvorfor, vides endnu ikke, og vi kastes hurtigt tilbage i tiden til den egentlige handling og hvor det hele startede. Her indleder den nogenogtyveårige filosofistuderende og historiens fortæller, David, sin sommerferie hjemme i barndomsbyen Dalen. Sammen med en flok venner tilbringer han tiden i og omkring et forladt hus, der måske huser mere end bare tomme rum og afskallede vægge? Venneflokken driver rundt og begår lejlighedsvise indbrud rundt omkring i Dalen og gemmer tyvekosterne i det store hus. Et af disse indbrud ender dog galt - og resulterer i mordet på en gammel eneboer.

Fra forlaget lanceres bogen som en Twin Peaks inspireret noirkrimi. Godt nok har man, til tider, følelsen af noget mystisk og lurende under overfladen - og den lille dreng med den miserable enøjede kanin kunne da også sagtens være en pendant til Kævlekvinden. Men jeg synes historien er noget tung i optrækket; der mangler det drive, der gør at man gider læse videre, og det mystiske fiser lidt ud i ingenting. Derudover er personerne generelt ret usympatiske, mens man samtidig ikke rigtig kommer ind under huden på dem. Dette gælder også fortælleren, som er veg og nærmest lidt gennemsigtig. Den eneste man føler en smule ømhed for, er den lille forsømte dreng med kaninen.

Hen mod slutningen sker der dog noget, og man aner en flig af noget menneskeligt interessant under den massive overfladiskhed. Og man finder ud af, hvorfor nogen måtte dø.

Nogle af de temaer der behandles og filosoferes over er venskab, kærlighed, moral og etik. Og det på et meget ungdommeligt plan, hvilket ikke er spor mærkeligt qua forfatterens alder. Men det indsnævrer desværre målgruppen en del, da jeg tror den vil kede det (halv- og hel-)ældre segment og være en lidt for stor mundfuld for størstedelen af det unge segment.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.