Den betænksomme morder af Lene Kaaberbøl og Agnete Friis

Oprettet: 27.11.2013 - 13:24

Bog: "Den betænksomme morder" af Lene Kaaberbøl

Bogens forside

Krimi, hvor sygeplejersken Nina Borg i første omgang overlever et voldsomt overfald, men forfølges af mystiske personer.

Forfatter: 
Lene Kaaberbøl
Forfatter: 
Agnete Friis
Udgivet: 
2013
Forlag: 
People's Press
Sidetal: 
283
Lån bogen - Køb bogen

Fjerde bog i serien om Røde Kors-sygeplejersken Nina Borg tager os med til Viborg, hvor Nina bliver brutalt overfaldet og til Filippinerne, hvor et højhus kollapser.

’Den betænksomme morder’ starter med, at Nina, der er taget til Viborg for at besøge sin kræftsyge mor, bliver brutalt overfaldet med en jernstang. Den person, der overfalder hende, mumler Fadervor på et sprog, som Nina mener at genkende som det filippinske tagalog. Når Nina mener at genkende sproget, skyldes det, at hun kort forinden har været på ferie i Filippinerne. Ferien, der var tænkt som et forsøg på at redde ægteskabet med Morten, går slet ikke som planlagt. For da Nina for gud ved hvilken gang forlader sin familie for at ”redde verden”, orker Morten ikke mere. Situationen var ellers alvorlig nok, idet et højhus kollapsede med adskillige sårede og døde til følge.

Sideløbende med at vi følger Nina, der kæmper for at komme sig efter overfaldet med sin nye kæreste, PET-manden Søren, ved sin side, udspiller der sig et handlingsforløb i Filippinerne. Over en periode på fire år følger vi Vincent, en velbegavede men fattig ung mand, der kommer til Manila for at læse medicin. Her møder han den stenrige playboy Vadim og den idealistiske Victor. Der opstår et stærkt men også skæbnesvangert venskab mellem de tre, der tilsammen kalder sig V-holdet. Efterhånden bliver Vincent ikke bare økonomisk men også menneskeligt afhængig af Vadim. Han bliver Vadims ejendom og svigter alle sine idealer.

Forfatterne forsøger at tegne et billede af Nina som den moderne kvinde, der har svært ved at få privatliv og arbejdsliv til at hænge sammen. Desværre lykkes det ikke helt, og der bliver for meget action-helt-figur over hende til, at hun virker helt troværdig. Ville en kvinde, der som Nina har fået så mange knubs og er blevet overfaldet så mange gange, mon ikke holde lidt lav profil? Et eller andet sted forstår man Morten, der ikke kan blive ved med at se på, at hun den ene gang efter den anden lader ham og deres børn i stikken i idealismens navn – eller måske for spændingens skyld?

I beskrivelsen af Ninas forhold til moren og de tilbagevendende mareridt i forbindelse med farens selvmord aner man noget sprængfarligt. Det kommer vi måske til at høre mere om i de kommende bøger. Beretningen fra Filippinerne er ganske gribende, og portrættet af den lidt naive Vincent fungerer fint, mens den rige playboy Vadim bliver mere skabelonagtig. Forfatterne formår at give en levende beskrivelse af sammenhængskraften – eller manglen på samme – i det filippinske samfund, og der må givet ligge en omfattende research til grund for bogen.

Man kan altid stille sig selv det spørgsmål, hvor realistisk en krimi kan og skal være. Men det lyder ganske usandsynligt, at en eller flere filippinere skulle blive sendt til Danmark for at slå Nina ihjel, uanset hvad hun måtte have set eller hørt? På trods af visse kritikpunkter, glæder jeg mig til næste bog om Nina Borg.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.