Den barmhjertige guillotine af Fred Vargas

Oprettet: 13.04.2016 - 13:32

Bog: "Den barmhjertige guillotine" af Fred Vargas

Bogens forside

Krimi fra Frankrig, hvor kriminalinspektør Adamsberg og hans forunderlige team af kollegaer forsøger at opklare en række dødsfald, der viser sig at være sammenhængende mord med forbindelser t

Forfatter: 
Fred Vargas
Oversætter: 
Jesper Tang
Udgivet: 
2016
Forlag: 
Rosinante
Sidetal: 
403
Lån bogen - Køb bogen

En række brutale mord i Paris sætter den legendariske kriminalinspektør Adamsberg og hans stab på en hård prøve. Vargas er en krimiforfatter i særklasse.

I den syvende bog i serien om Adamsberg og hans parisiske drabsafdeling fører sporene både tilbage i tiden til en mystisk islandsk klippeø og frem til et nutidigt og hemmeligt historisk selskab i Paris. Persongalleriet er uforligneligt: Den charmerende og drømmende Adamsberg, der på mærkværdig, intuitiv og snublende vis altid ender med at finde morderen, og hans lige så excentriske og mere eller mindre jordbundne stab. I denne sag er Adamsbergs uortodokse fremgangsmåde dog lige ved at skabe splid blandt hans underordnede. Lokalkolorit får man tilmed, og det er en sand fornøjelse at læse Vargas’ levende sprog, der gang på gang overrasker.

 Sporene fører drabsafdelingen vidt omkring i Paris, som foråret er ved at snige sig ind på. Her ses forfatterens baggrund som historiker i den indgående beskrivelse af det hemmelige Robespierreselskab. Der er afstikkere til provinsen og til den isolerede og sagnomspundne islandske klippeø, hvor forfærdelige begivenheder udspillede sig for ti år siden.

Adamsberg tåger rundt. Tilsyneladende uden mål og med, men med underbevidstheden arbejdende på højtryk. Absolut ikke et oplagt lederemne, men med en uhyggelig evne til ad mærkværdige veje at spore sig ind på morderen. Der er i det hele taget højt til loftet i drabsafdelingen, hvor de særeste og yderst forskellige personer trives i nogenlunde samdrægtighed. Der er den hvidvinsdrikkende Danglard med den utrolige leksikalske hukommelse, den muskelsvulmende Violette Retancourt, den abnormt søvnige Mercadet for ikke at tale om den dovne kat Kugle, der slumrer sødt på den lune kopimaskine, når den ikke lige bæres hen til madskålen.

Fred Vargas styrer behændigt uden om genrens klichéer. Hendes plot er sindrigt og snor sig ud og ind mellem forskellige, mere eller mindre sandsynlige, spor og fastholder læseren i et jerngreb til det sidste. Det siger en hel del om Vargas’ evner, at hun formår at få læseren til begærligt at sluge et plot, der sandt at sige er noget søgt og oven i købet rummer et overnaturligt element, men plottet hænger upåklageligt sammen og rummer sin egen logik. Bogen er så fascinerende særpræget og åndeløst spændende, at den frister til at blive læst i ét stræk. Heldigvis forlyder det, at der kommer flere bøger om Adamsberg og hans hold.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - oktober 2017

15.10.2017 - 11:13 - Marit

Wassmo og Pamuk, Marstrand-Jørgensen og Gazan  –  det bliver ved og ved. Jeg har endnu ikke læst septembers must-reads, og nu snapper oktober mig i haserne.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.