De asociale – KZ-lejrenes glemte danskere af Tim Panduro og Maya Schuster

Oprettet: 19.01.2015 - 09:22

Bog: "De asociale – KZ-lejrenes glemte danskere" af Tim Panduro

Bogens forside

Om de ca. 430 danske mænd, der af tyskerne blev betegnet som "asociale" og "vanekriminelle" og deporteret til de nazistiske koncentrationslejre under 2. verdenskrig.

Forfatter: 
Tim Panduro
Forfatter: 
Maya Schuster
Udgivet: 
2014
Forlag: 
Gad
Sidetal: 
286
Lån bogen - Køb bogen

Endnu en vigtig fortælling fra Anden Verdenskrig som behandler en overset gruppe danskeres liv i KZ-lejrene – desværre i et lidt ufærdigt format.

Danmarks rolle i Anden Verdenskrig udforskes stadig. Vi er som nation stadig stolte over vores indsats og modstand og dybt berørt af den skæbne, mange danskere fik i tyskernes koncentrationslejre. Man skulle tro, at emnet ville være udtømt efterhånden, men når man som jeg interesserer sig for emnet, bliver man altid begejstret for en ny vinkel på begivenhederne og ny viden.

Nazisternes racehygiejne omhandlede ikke kun jøder, men også sigøjnere, retarderede, homoseksuelle og andre grupper, de vurderede som farlige for det ’rene’ samfund. En sådan gruppe var også ’de asociale og vanekriminelle’, som omfattede blandt andet sortbørshandlere, småkriminelle og drukkenbolte. Bogen ’De asociale’ fortæller for første gang i ét samlet værk om denne gruppe danskeres skæbne under og efter besættelsen. I løbet af krigen blev der i alt deporteret ca 6000 danskere til arbejdslejre i Tyskland; heraf var ca 10% fra gruppen de asociale og vanekriminelle. Når man sammenholder det med gruppens høje dødelighed i lejrene, så burde vi måske kende mere til dem. Men begrundelsen for deres deportation blev anset som skamfuldt både i lejrene og hjemme, og betegnelsen forfulgte de overlevende og deres pårørende i mange år efter krigen.

Jeg har som nævnt stor interesse for emnet og har læst meget om det, og vidste derfor godt at nazisternes racehygiejne også omfattede denne gruppe mennesker, men det er altid rart at få udfoldet sin viden. Desværre er den oplevelse, jeg sidder tilbage med efter at have læst bogen, præget af en noget overfladisk tilgang til stoffet og en lidt usammenhængende fortælling. Jeg tror absolut ikke, det har været intentionen, når jeg tager bogens noteapparat og kilder i betragtning. De er omfattende, grundige og relevante – men måske har de været så omfattende, at forfatterne har haft svært ved at sortere og redigere i det? ’De asociale’ har selvfølgelig bidraget til ny viden om emnet for mig, men jeg ville ønske, at bogen var bedre gennemarbejdet.

Som interesseret i de mange aspekter og facetter i Anden Verdenskrigs gru og konsekvenser, byder jeg bestemt denne bog velkommen, men desværre med en lille anke vedhæftet.

Originally published by DinnaM, Litteratursiden.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.