Damen som holdt af rene toiletter af J. P. Donleavy

Oprettet: 09.05.2005 - 12:05

Bog: "Damen som holdt af rene toiletter" af J. P. Donleavy

Bogens forside

Da overklassekvinden Jocelyn bliver skippet af sin rige mand, starter en deroute, hvor hun fra luksusvillaen i Scarsdale, New York, må leve under mere beskedne forhold, men hun analyserer klart sit

Forfatter: 
J. P. Donleavy
Udgivet: 
2004
Forlag: 
Nexø : Editio
Sidetal: 
111
Lån bogen - Køb bogen

Charmerende og velskrevet New Yorker-roman om en virkelig dame og hendes genvordigheder med at opretholde en værdig tilværelse i en by fuld af utapre mænd og snavsede toiletter.

Alene titlen på denne lille, eksklusive bog spænder forventningen, som indfries fra første side. Jocelyns stenrige tv-mand har forladt hende til fordel for en yngre assisterende producer og tidligere heppekorsleder, med dertil hørende faste baller og bryster. Selvom hun af sin sydstatsbedstemor er opdraget til at være en dame, holder hun sig ikke tilbage fra at skyde med skarpt både i verbal og konkret forstand.

Tv’et plaffer hun ned med sit dobbeltløbede gevær, og i stedet for det knald han kom efter, får Clifford, en gammel bekendt, følgeskab af en guldbelagt kugle fra hendes nu eneste skydevåben - en Smith & Wesson revolver. Den forudgående dialog mellem de to er i høj grad underholdende. Damen forstår virkelig at bruge mund og udtrykke sig i stærkt ucensurerede vendinger, og lige så skarp hun er, lige så tumpet er han med sine selvglade sytten centimeter og hjernen skyllet ud ved sidste vandladning.

På trods af økonomisk og social deroute og en tilbagevendende følelse af ensomhed lykkes det Jocelyn at bevare en sund grad af snobberi til praktisk anvendelse samt en anden form for værdighed end den, der automatisk følger med en djævelsk bunke dollars på bankkontoen. Med fryd og en vis misundelse iagttager man hende således som servitrice hælde en flaske vin ud over en utilfreds gæst, der ikke ejer evnen til at fatte, at der er tale om en årgang af høj kvalitet.

Selv når hun virkelig er ynkelig, er hun det alligevel ikke i læserens øjne, fordi forfatteren skildrer hende med så stor kærlighed og humor. Midt i sin ulykke fremstår hun med alle sin mærkværdig- og almindeligheder elskelig og dybt menneskelig.

Romanen er sprogligt meget præcis i sine karakteristikker og stemningsskabende i beskrivelsen af Jocelyns oplevelse af både velhaverkvarteret Scarsdale - og efter hendes ruin - de regelmæssige togture fra det kedelige Yonkers ind til New Yorks kunstgallerier. Her søger hun tilflugt i kulturen, og forsøger efter bedste evne at efterleve bedstemorens påbud om kun at gå 'til de reneste steder når du skal tisse'. Netop dette princip er på ret besynderlig vis medvirkende til, at Jocelyn til sidst i romanen endnu engang står ansigt til ansigt med en helt ny situation.

Oversat af Finn Holten Hansen. Editio, 2004. 111 sider. Kr 220,-


Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.