Dagbog fra et dårligt år af J. M. Coetzee

Oprettet: 01.10.2009 - 02:00

Bog: "Dagbog fra et dårligt år" af J. M. Coetzee

Bogens forside

En berømt australsk forfatter hyrer en ung kvinde til at renskrive manuskriptet til sin nye bog, der handler om, hvordan myndighederne tilsidesætter borgerrettighederne i sin kamp mod terror.

Forfatter: 
J. M. Coetzee
Oversætter: 
Niels Brunse
Udgivet: 
2008
Forlag: 
Hekla
Sidetal: 
204
Lån bogen - Køb bogen

En nobelpristagers skarpe og tankevækkende meninger iblandet en fin historie om en aldrende forfatter og hans lidt fandenivoldske muse.

J.M. Coetzee har skrevet en roman om en 72-årig forfatter; Juan C., der er i gang med at skrive en essaysamling om, hvad der er galt med verden i dag. Samtidig med at Coetzee skriver denne roman, skriver han rent faktisk også en essaysamling om verdens tilstand. Begge dele udgør ”Dagbog fra et dårligt år”. I det hele taget har forfatter og hovedperson i romanen mere end initialerne tilfælles.

Juan C. har fået en ung filippinsk kvinde ved navn Anya til at renskrive de tekster, han arbejder med. Anya bor i samme ejendom som Juan C., og han spørger hende efter at have set hende i vaskerummet i en meget kort, rød kjole.

Anya bor sammen med den blege, brovtende investeringsekspert Alan, der bestemt ikke synes om hverken Juan C. eller, at Anya arbejder for ham. Han er sikker på, at den gamle forfatter kun har hyret Anya for at komme i trusserne på hende. Det har han jo sådan set heller ikke helt uret i. Om end Juan C. er for dannet og ordentligt et menneske til at sige noget i den retning.

Romanen har tre spor, både indholdsmæssigt og rent grafisk. Øverst på hver side står de velskrevne, intelligente essays eller meninger om alverdens emner, som f.eks. demokrati, anarkisme, terrorisme, musik og litteratur.

I midten står forfatterens tanker i forbindelse med udarbejdelsen og renskrivningen af disse essays. Her gør han sig tanker om Anya og hendes liv. Og om sit eget liv.

Nederst står så Anyas tanker om forfatteren og hans liv i den periode, hvor hun er hans ”skrivedame”.

Man er som læser nødt til at finde en måde at læse disse tre fortløbende afsnit på. Lidt af en udfordring, for selvom de er adskilte, griber de jo selvfølgelig også ind i hinanden i forhold til tid og episoder. Jeg må sige, at det skærper læsningen, og faktisk tror jeg, at jeg har læst dele af denne roman tre gange.

Ikke at det gør noget, overhovedet, for nobelpristageren Coetzee skriver godt. Historien om den aldrende forfatter og hans unge muse er god. Og hans meninger om verdens tilstand lige nu er skarpe og tankevækkende. En ikke helt let bog at læse, men absolut anbefalelsesværdig!

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - oktober 2017

15.10.2017 - 11:13 - Marit

Wassmo og Pamuk, Marstrand-Jørgensen og Gazan  –  det bliver ved og ved. Jeg har endnu ikke læst septembers must-reads, og nu snapper oktober mig i haserne.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.