Cuba libre! : 1955-59 af Regine Deforges

Oprettet: 01.11.2011 - 21:24

Bog: "Cuba libre!" af Régine Deforges

Bogens forside

Lea fortsætter sine dramatiske, sanselige og farefulde eventyr, denne gang i perioden 1955-59 på Cuba som medspiller i revolutionen, mens hendes mand Francois hjælper de Gaulle i Algeriet

Forfatter: 
Régine Deforges
Oversætter: 
Frants Iver Gundelach
Udgivet: 
1999
Forlag: 
Per Kofod
Sidetal: 
308
Lån bogen - Køb bogen

Action og eventyr mangler der ikke noget af i det 7. bind af Regine Deforges’ serie om den franske Lea, som vi første gang stiftede bekendtskab med i ”Pigen med den blå cykel”.

Lea og hendes mand Francois er egentlig blevet træt af action og eventyr og tager derfor til Cuba for at ligge på stranden, drikke cocktails og ellers nyde livet. Dette forpurres dog af de begivenheder, der finder sted på Cuba i årene 1955-1959. Batista regerer, og folket vil af med ham. I spidsen for oprøret står Fidel Castro med 26. juli-bevægelsen bag sig.
Charles, som er Leas adoptivsøn, bliver hurtigt efter ankomsten til Cuba involveret i det regeringsundergraverende arbejde. Han er dermed årsagen til, at også resten af familien påvirkes af de omvæltninger, der foregår.

Lea føler, at hun altid har været i tilfældighedernes vold, hvilket nok hænger sammen med hendes impulsive og skødesløse tilgang til livet, hvor hun gang på gang sætter livet på spil. Men som den heltinde, hun er, klarer hun selvfølgelig skærene.

Francois derimod opsøger selv eventyret og er da også efterhånden ved at ”kede sig ihjel” på Cuba. Heldigvis kontakter flere højtstående herrer, heriblandt de Gaulle, ham vedrørende Algeriet og Frankrigs fastholdelse af koloniherredømmet dernede. Derfor rejser han (og lader Lea i stikken), inden begivenhederne for alvor tager fart på Cuba.
Da Francois er rejst, bliver Charles mere og mere involveret i modstanden, og han kommer mere og mere i fare. Lea sætter efter ham og inden hun ser sig om, bliver hun selv en del af guerillakrigerne. I fravær af sin mand indleder hun et forhold til Camilo, én af guerillabevægelsens ledere.

Af andre farverige personer møder vi bl.a. transvestitten Alfredo, som nærmest kan bjergtage mænd , når han er klædt ud som kvinde. Dette bliver udnyttet under et angreb, hvor han under mejer flere mænd ned med maskinpistol, da de ikke kan få øjnene fra den smukke kvinde, der står over for dem. Derudover møder vi den kendte guerillastrateg Che Guevara, som også er med som Leas elsker i en af de tidligere udgivelser i serien: ”Sort Tango”.

Fortællingen svinger mellem historiske facts og Leas og Francois’ erotiske udskejelser med hinanden eller sammen med andre. Hvor den ene del er knastør er den anden del er saftig, grænsende til det vulgære. Jeg synes desværre ikke, Regine Deforges formår at skabe nogen form for sammenhæng eller indlevelse i hverken begivenhederne eller personerne. Persongalleriet er meget omfangsrigt og halvdelen er glemt kort tid efter, for hvilken betydning har de egentlig for historien?

Til dem der gerne vil have underholdning af let karakter, og som er tilhænger af ”Pigen med den blå cykel” , så er der mere af samme skuffe i Cuba Libre!

Gør sig godt som sommerferielæsning.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.