Comeback til den serbiske dansker

Oprettet: 08.01.2013 - 12:54

Bog: "Fjenden i spejlet" af Leif Davidsen

Bogens forside

Den serbiske hitman Vuk lever en borgerlig tilværelse i USA, men efter 11; september strammer de amerikanske myndigheder grebet, og Vuk, som er efterlyst i Europa, skal udleveres, men har de oplysn

Forfatter: 
Leif Davidsen
Udgivet: 
2005
Forlag: 
Lindhardt og Ringhof
Sidetal: 
391
Lån bogen - Køb bogen

»Fjenden i spejlet« er sidste og fra starten af uplanlagte bind i trilogien med »Den serbiske dansker« (1996) og »De gode søstre« (2001). Nye læsere kan dog uden videre begynde med denne roman, hvor den serbiske danske, Vuc, får et comeback.

Da romanen udkom, fik den en næsten synsk aktualitet. Med årene på afstand kan den bruges som et spejl af den tid, der fulgte umiddelbart efter terrorangrebet på Twin Towers i New York i 2001.

Vuc, den tidligere lejemorder, har i denne roman slået sig ned i USA, hvor han lever et harmløst middelklasseliv. Men da terroren rammer amerikansk grund, og alle arbejdsgivere tvinges til at opgive navne på deres nyansatte, strammes nettet. Den amerikanske efterretningstjeneste er på sporet af ham. Han garanteres dog immunitet og frit lejde, hvis han indgår et samarbejde med USA i kampen mod terror – ved at rejse tilbage til sit tidligere andet hjemland, Danmark. Gennem en gammel skolekammerat hævder Vuc at kunne finde frem til en højtstående person, der kan påvise, at der er en forbindelse mellem al-Qaeda og regimet i Irak.

Leif Davidsen krydsklipper Vucs løbebane med den lidt hidsige vicekriminalinspektør Per Toftlund fra Politiets Efterretningstjeneste i Danmark. De to blev ærkefjender i romanen »Den serbiske dansker«, da Vuc dræbte Per Toftlunds faste makker. I »Fjenden i spejlet« mødes de to til den endelige duel i Spanien, hvor terrornetværket Al-Qaeda har celler.

Spændingen stiger støt i de to parallelforløb. Davidsen er ikke blot en suveræn historiefortæller, han kan også analysere det politiske spil. Det ved vi. Han har dog en tendens til at bruge den journalistiske fortælleteknik ved at skrive, så »manden på gaden«, »Fru Jensen« og hvad de ellers hedder, kan forstå det, hvorimod han sparer på billedsproget og metaforerne. Davidsen iagttager, kombinerer og analyserer, så læseren næsten tror, det er ham eller hende, der selv gør det. Og midt i den stigende spændingskurve oplever vi Vuc gå rundt i Københavns gader og sammenligne byen med den by, han oplevede da han som ung kom til landet. Ændringerne ser vi jo sjældent selv på nært hold. Og Per Toftlunds let trivielle middelklasseliv sættes i kontrast til de politiske systemer på nationalt og internationalt plan, systemer, som Leif Davidsen har et indgående kendskab til.

Endelig er der også et måske nok vedkommende, men også temmelig skabelonagtigt portræt af en palæstinensisk veluddannet kvinde Aisha Hussein – og det hører ikke til romanens kvaliteter.

 

 

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.