Bror og søster af Katrine Marie Guldager

Oprettet: 21.05.2015 - 13:18

Bog: "Bror og søster" af Katrine Marie Guldager

Bogens forside
       
5. del af: Ulven. . Seriens indhold se denne
 
Forfatter: 
Katrine Marie Guldager
Udgivet: 
2015
Forlag: 
Politikens Forlag
Sidetal: 
199
Lån bogen - Køb bogen

Femte bind i den fremragende Køge-krønike er lige så fin fortællekunst som de foregående. Guldagers tidsbillede fremstår knivskarpt, og familierelationerne er endeløst fængslende at følge.

Jeg har glædet mig til dette femte bind af Køge-krøniken, for i sidste bind efterlod vi Henry på vej i fængsel, dømt for mord, Leonora gravid, Peter død og Lilly alene i København.

Katrine Marie Guldager bringer os i dette bind frem til året 1976. Radioen spiller ”Aldrig mer´ må jeg se dig” og Christiania-sangen. Man må ryge i toget, og man sejler over Storebælt. Der er stadig nogle, der bor i kollektiver og snakker om kollektiv ledelse og kampen mod kapitalismen. Der er kvinder, der tager på Femø-lejr, og mænd, der undskylder for at have undertrykt kvinder i århundreder.

Henry løslades i begyndelsen af romanen fra Horsens Statsfængsel og skal hjem og finde ud af, om han må bo i kollektivet sammen med sine børn, Thomas og Tine. Han skal også finde ud af, hvordan han lever videre med bevidstheden om at have slået et andet menneske ihjel. Leonora bor stadig i Køge sammen med Klaus, de har fået datteren Maria, og Leonora har to succesfulde separatudstillinger bag sig.

Som titlen angiver, så handler dette bind i høj grad om forholdet mellem de to søskende, Henry og Leonora. Det har aldrig været noget uproblematisk søskendeforhold, tværtimod har det været præget af misundelse og jalousi. Da Henry skal løslades efter fire års fængsel, glæder Leonora sig til at se ham – hun har også trofast skrevet til ham hver søndag – men samtidig frygter hun også at se ham. Hun har dårlig samvittighed over, at det er gået hende godt, imens det er gået Henry dårligt. Hun føler næsten, at hun har stjålet noget fra sin bror ved at have det godt. Forholdet bliver absolut ikke bedre af, at Henry i en brandert bekender sine synder for Leonora.

Lilly fylder ikke meget i femte bind, men vi oplever hende i mødet med indianeren Black Hawk, som fortæller hende, at hendes kraftdyr er ulven, og at den repræsenterer følelser, hun endnu ikke har lært at håndtere.  Gennem den viden frigør Lilly sig fra ulven, som desværre i stedet søger mod Henry. Henry og Leonora savner hinanden og gør flere forsøg på at nærme sig hinanden igen. Det lykkes ikke i bind fem, jeg håber, det lykkes i næste og (snøft) sidste bind af denne fantastiske Danmarks-krønike.

Katrine Marie Guldagers romaner er sprogligt en stor fornøjelse at læse. Hvert eneste ord i hver eneste sætning er bare helt perfekt. Tidsbilledet er perfekt, og så er jeg bare totalt vild med, når forfatteren ”blander sig” i sin historie, som Guldager gør det gang på gang uden at misbruge grebet. Med sætninger som: ”Men her må både romanforfatteren og læseren bøje sig for det faktum, at det kan Henry ikke: Fordi han er rasende”.  

Forfatteren har udtalt, at krøniken bliver på i alt seks bind, men for mig at se er det alt for lidt. Jeg vil jo gerne vide, hvordan det går familien. Nu er der født en helt ny generation, og der er flere på vej. Derudover har Henry mødt Sally, og jeg håber, han kan finde sin plads i sin familie og i sit eget liv.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.