Bataljemaleren af Arturo Pérez-Reverte

Oprettet: 18.02.2010 - 12:21

Bog: "Bataljemaleren" af Arturo Pérez-Reverte

Bogens forside

Litterær thriller - En krigsfotograf skifter sit kamera ud med kunstnerpenslen i jagten på at fange krigens grusomme logik.

Forfatter: 
Arturo Pérez-Reverte
Oversætter: 
Hans Rasmussen
Udgivet: 
2010
Forlag: 
Lindhardt og Ringhof
Sidetal: 
267
Lån bogen - Køb bogen

Er det bedre at være amoralsk end umoralsk- det er ét af de spørgsmål, der rejses i denne intense roman af den spanske forfatter Arturo Pérez-Reverte om krigsfotografen Faulquez

Et sted på den spanske sydkyst har den tidligere krigsfotograf Faulquez slået sig ned i et gammelt vagttårn. Her har han kastet sig over et kæmpeprojekt, nemlig at male det ultimative billede af krig direkte på væggen i det 300 år gamle tårn.
Som fotograf har han stræbt efter at tage det foto, som kunne udtrykke den endelige sandhed om krig, men uden held. Nu har han lagt kameraet på hylden og grebet malerpenslen.

Han opsøges af Marcovic, en tidligere kroatisk soldat, som Faulquez har fotograferet - et verdensberømt foto, som fik skæbnesvanger betydning for Markovics liv. Han opsporer Faulquez i den hensigt at slå ham ihjel, men først vil han finde ud af, hvilket menneske han er - om han føler medskyld?

Romanen former sig som en dialog mellem de to mænd om skyld og ansvar, om etik og æstetik, om kaosteorier, og om den skjulte struktur, der ligger bag krig og al menneskelig adfærd.
”Når en sommerfugl basker med vingerne i Brasilien kan det udløse en tornado i Texas.” Denne tese fra kaosteorien bruges hos Pérez-Reverte til at udtrykke, at små ændringer i ét menneskes liv kan udløse katastrofer for et andet.

Når Faulquez er alene, filosoferer han over sit liv, vi følger ham rundt til alverdens brændpunkter, alene og sammen med kæresten Olvido, der som en anden Dante følger Vergil/Faulquez til helvede. Det mærkes, at forfatteren som tidligere krigskorrespondent har stoffet inde på livet, det er skildringer fulde af gru og næsten mere, end man kan bære.

Bogen gør et dybt indtryk med sine voldsomme, rystende skildringer af krigens ofre. Man kommer tæt på krigsfotografen, men om man bliver klogere på, hvordan det er muligt at overleve som menneske og om amoral er bedre end umoral kan ikke besvares fyldestgørende. Sproget er levende og nuanceret, og den underliggende spænding om, hvorvidt kroaten fører sin intention ud i livet og fotografen ender med at miste sit, må man vente til de allersidste sider for at få afklaret.

Omslagsillustrationen, et gulnet foto af en soldat i close-up, rammer med sine allusioner til Hemingway fint bogens tone.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.