Baskervilles hund af Arthur Conan Doyle

Oprettet: 01.09.2010 - 02:00

Bog: "Baskervilles hund" af Arthur Conan Doyle

Bogens forside

Krimi - Sherlock Holmes undersøger, om det var en spøgelseshund, der skræmte den velhavende Sir Charles til døde, eller om der var tale om en forbrydelse

Forfatter: 
Arthur Conan Doyle
Udgivet: 
1969
Forlag: 
Martin
Sidetal: 
191
Lån bogen - Køb bogen

Et sagn om en spøgelseshund og en ny ejer af familien Baskervilles slot sætter Sherlock Holmes på en vanskelig opgave.

Sherlock Holmes må siges at være indbegrebet af intellekt. Når han sidder i sin lænestol og afvejer beviser for og imod, og alene ud fra sin enorme intelligens formår at opklare de mest vanskelige sager! Men i sagen om ”Baskervilles hund” banker det overnaturlige alligevel på hans dør.

Sir Charles Baskerville dør pludseligt og efterlader sin formue og familiens slot til den sidste overlevende i slægten, den unge sir Henry. Umiddelbart virker det meget tilforladeligt, men sir Charles’ læge, dr. Mortimer, føler alligevel, at der er noget mistænkeligt ved dødsfaldet, for sir Charles var frygtelig nervøs den sidste tid, og det ser nærmest ud, som om han er død af skræk.

Så Mortimer opsøger Sherlock Holmes, der indvilliger i at se på sagen. Desværre er han optaget af en anden sag i London, så i stedet sender han den trofaste dr. Watson ned til Baskervilles slot med besked om at holde godt øje med sir Henry og i øvrigt give Holmes besked om alt, hvad han ser.

Det viser sig, at der knytter sig et gammelt sagn til slægten Baskerville: En forgænger forgreb sig på en ung pige og blev dræbt af en hund fra Helvede. Charles frygtede denne historie, og da beviser om en stor hund begynder at dukke op, må også Watson og Holmes tage sagnet seriøst.

Historien om ”Baskervilles hund” blev første gang udgivet som en føljeton i ”Strand Magazine” fra august 1901 til april 1902. Arthur Conan Doyle var inspireret af legenden om Richard Cabell, som levede i 1700-tallet og var omtalt som en monstrøs og ond mand. Efter sin død blev Cabells grav hjemsøgt af spøgelseshunde, som han sendte på jagt på årsdagen for sin død. Siden udkom historien i romanform og gennem tiden er den blevet filmatiseret et utal af gange.

”Baskervilles hund” er en klassisk Sherlock Holmes fortælling, hvor mysteriet ser uløseligt ud, men så slår Holmes til, og ud fra devisen, at når man har udelukket det umulige, må svaret være det, som er tilbage, uanset hvor usandsynligt det lyder.

Kan man lide Sherlock Holmes-universet, er ”Baskervilles hund” en absolut klassiker. Jeg hyggede mig i hvert fald i selskab med mesterdetektiven og hans trofaste hjælper, og selvom der ikke er meget uhygge i historien set med nutidens øjne, så er den stadig interessant skruet sammen og indeholder nogle gode twists.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.