At trække en streg. Per Kirkeby – liv og værk af Erik Steffensen

Oprettet: 21.08.2017 - 11:18

Bog: "At trække en streg. Per Kirkeby – liv og værk af Erik Steffensen" af Erik Schmidt

Bogens forside

At trække en streg.

Forfatter: 
Erik Schmidt
Udgivet: 
2017
Forlag: 
Gyldendal
Sidetal: 
450
Lån bogen - Køb bogen

Den medrivende fortælling om Per Kirkeby viser, at drivkraften i hans kunst ikke blot er et produkt af talent, disciplin og vilje, men i lige så høj grad styret af følelser og kærlighed.

En dag i december 2014 ringede Per Kirkeby til sin ven, billedkunstneren og forfatteren Erik Steffensen, og bad ham om at skrive sin selvbiografi. På det tidspunkt havde Per Kirkeby efter alvorlig sygdom lagt penslerne på hylden og følte et behov for at se tilbage og samle op.

Erik Steffensen sagde ja til at skrive historien om mennesket og kunstneren Per Kirkeby og ikke mindst om sammenhængen mellem liv og værk. Bogen bygger på materiale fra Per Kirkebys private arkiv, på de dagbøger han har ført gennem hele livet og på en lang række samtaler mellem Kirkeby og forfatteren.

Bogen er opbygget som en kronologisk fortælling i tid. Fra barndommen i det københavnske nordvest-kvarter, over de første rejser som ung geologistuderende til Grønland, der får en mytologisk status i Per Kirkebys univers, over 1960’ernes eksperimenter med genrer og udtryksformer og frem til hans internationale gennembrud som maler i den store stil fra omk. 1980.

Per Kirkebys format og kunsthistoriske betydning er allerede veldokumenteret og velbeskrevet i litteraturen, men det afgørende nye, Erik Steffensen føjer til billedet af kunstneren, er adgangen til dagbøgerne, der på det personlige og følelsesmæssige plan sætter fokus på de omkostninger og oplevelser af tvivl og svigt, som også hører med til billedet af den succesrige kunstner.

Bogen er et bevægende og hudløst portræt af en mand, der vil have kontrol over tingene og sit eget liv, hele tiden med risiko for ikke at kunne præstere og leve op til forventningerne - andres og ikke mindst sine egne. Kærligheden, kvinderne og familien bliver de afgørende, men ofte også smertefremkaldende, omdrejningspunkter i hans liv uden for atelieret og maleriet, og med den paradoksale logik at de personlige og eksistentielle kriser modsvares af en lige så rasende kunstnerisk produktivitet. Sådan kan liv og værk også høre sammen.

Erik Steffensens velskrevne biografi viser, at det i Per Kirkebys tilfælde ikke er muligt at trække en streg mellem livet og værket  - de to ting hænger uløseligt sammen og smitter af på hinanden.

I sin store litterære produktion blev erindringsbogen den bog Per Kirkeby desværre ikke selv fik mulighed for at skrive på grund af sygdom. Erik Steffensens brug af Per Kirkebys dagbøger er bogens styrke og relevant, når Kirkeby i tilbageblik selv bemærker at ”mine dagbøger har haft en lige så vigtig funktion som det at male”. Måske er det samtidig dens svaghed, når teksten springer fra citat til citat i en grad, så det kan være vanskeligt at holde styr på, hvornår Per Kirkeby holder op og Steffensen tolkende og kommenterende tager over.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.