Assasinernes Hemmelighed af Jon Courtenay Grimwood

Oprettet: 24.10.2011 - 11:52

Bog: "Assassinernes hemmelighed" af Jon Courtenay Grimwood

Bogens forside

Fantasy - Det femtende århundredes Venedig holdes sammen af et indviklet spind af intriger og loyalitet - et spind, der forstyrres, da drengen Tycho med sølvhår, hukommelsestab og en myst

Forfatter: 
Jon Courtenay Grimwood
Oversætter: 
Martin Skovhus
Udgivet: 
2011
Forlag: 
Klim
Sidetal: 
460
Lån bogen - Køb bogen

Velkommen til 1400-tallets Venedig,  et på mange måder klamt sted hvor magthavernes snigmordere, tyske varulve og undslupne vampyrer lurer i tågen, klar til at aflive dig på særdeles brutal facon.

Som man kan læse af overstående er 'Assasinernes Hemmelighed' ikke en almindelig historisk roman, men en fusion af historisk roman blandet med et skvæt gotisk gyser, samt fantasygenrens mere selvfølgelige indgang til det fantastiske. Venedig har i Grimwoods version i to århundreder været styret med hård hånd af Millioni-familien, der er efterkommere ad Marco Polo. Desværre er den nuværende Doge, Marco retarderet, og dennes mor Alexia og onkel Alonzo stridens om magten i det skjulte.

Midt i denne magtkamp står den oprørske niece Lady Giuletta som er udset til både at gifte sig og forgifte Cyperns konge. Da Giuletta en nat bliver bortført fra Sankt Marcus Katedralen, bliver lederen af Assasinerskolen Atilo pålagt at genfinde hende. Samtidig huserer der en blegnæbbet ung mand i Venedigs gyder, hvis reflekser er hurtigere end det burde være menneskeligt muligt. I ham ser den aldrende snigmorder en mulig arvtager.

Forlaget Klim har udgivet 'Assasinernes Hemmelighed', og det er på alle måder en lækker bog, hvis forside og omslag er holdt i hvidt og (blod)rødt. Meget bedre end den engelske udgaves kitchede forside, der appellerer direkte til twilight-segmentet En fin detalje er det røde bånd der fungerer som bogmærke.

Dog er der også skønhedsfejl. Bagsideteksten er ikke særlig informativ og giver ikke den potentielle læser mulighed for at vurdere indholdet. Mest graverende er det dog at der ikke er en antydning af at bogen er første del af en trilogi!  Forfatterens noget blomstrende sprogbrug kan godt forringe læsbarheden. På et tidspunkt bliver hovedpersonen Tycho forfulgt at en flyvende læderlap (a scrap of black leather)
Jeg endte med at lægge bogen fra mig og i stedet læse gamle svenske batman-tegneserier på nettet. Og det var vist ikke meningen.

Men når teksten spiller, er bogen uhyre stemningsfuld. Man ser paladserne, slummen og de skidne kanaler levende for sig. Venedig hviler nærmet som en tåget verden i sig selv, hvilket giver et klaustrofobisk præg til spillet om magten i gondolbyen.

Jon Courtenay Grimwood er mest kendt for at skrive science fiction, hvor han også bruger alternativ historieskrivning til at sætte handlingen i scene. Ingen af hans tidligere romaner er dog oversat til dansk. Alt i alt en underholdende og stemningsfuld roman med visse skønhedspletter til vampyr- og fantasylæsere.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.