Arrangerede udflugter af Jette A. Kaarsbøl og Mette Rosenkrantz

Oprettet: 14.05.2013 - 13:05

Bog: "Arrangerede udflugter" af Jette Kaarsbøl

Bogens forside
Forfatter: 
Jette Kaarsbøl
Udgivet: 
2013
Forlag: 
Gyldendal
Sidetal: 
264
Lån bogen - Køb bogen

En læseværdig og meget underholdende roman om en ferie, der ikke helt spænder af som forventet. Her må både grines og grædes og spørges: Er at rejse virkelig at leve?

At rejse er at leve, siges det. Men efter at have læst ’Arrangerede udflugter’ må påstanden nok tages op til revurdering. I hvert fald bliver ferien på den græske ø Kakapolos ikke helt som forventet for de to danske familier, hvis veje netop krydses her. Samtidig får deres ophold også voldsomme konsekvenser for den indfødte Panayotis, der er ansat på hotellet, hvor de bor. Det er ikke opmuntrende, men særdeles underholdende, læsning.

Den ene af de danske familier består af Ole og Lise, deres lille fælles datter Ingrid samt Oles teenagesøn Lasse, som han har fra et tidligere forhold. Lise er den sundhedsorienterede og korrekte type (læs: pisse-irriterende i denne anmelders optik), mens Ole ihærdigt forsøger at leve op til hendes standarder. Det falder ham dog ikke altid lige nemt, så det er sådant set ikke så sært, at han hugger af sønnens smøger og ryger i smug på altanen, når han kan se sit snit til det. Konklusion: En ikke helt harmonisk familie-konstellation.

Den anden danske familie udgøres af det barnløse ægtepar Søren og Gitte. I deres tilfælde er det Søren, der er den irriterende. Ja, undskyld mig, men det er simpelthen den bedst dækkende term, når det gælder mennesker som Lise og Søren: Venlige, jovist, men absolut ikke overfor deres ægtefæller, og dertil selvfede og bedrevidende. Hvis dét ikke er irriterende, så ved jeg virkelig ikke. Gitte er der imod et selvudslettende menneske, som helt ligger under for sin mands holdninger. Sådan har det i hvert fald været de første 25 år af deres samliv, men som før antydet får denne ferie vendt op og ned på nogle ting.  

Den uge, de danske turister tilbringer på Kakapolos, er præget af op til flere groteske og meget ofte morsomme hændelser. Ikke for de implicerede, naturligvis, men for denne læser, som flere gange tog sig i at klukke. Samtidig tegner romanen dog også et portræt af to ægteskaber, som efterlader samme læser med en virkelig trist fornemmelse, ikke mindst fordi de er ganske troværdigt beskrevet. Man fristes til at mene, at de 2x2 ægtefolk skulle ha´ brugt deres feriepenge på en parterapeut i stedet for. Men hvorom alting er: Det er naturligvis også deres indbyrdes trakasserier, der er med til at give handlingen dynamik.

Romanens grundidé – at forventningerne til en ferie meget ofte må se sig slået af realiteterne – er rigtig god. Det er en oplevelse, de fleste vil kunne genkende, og det er måske netop derfor, historien underholder, som den gør: Det kunne være dig eller mig – eller…. i hvert fald vores irriterende nabo, om ikke andet. Persongalleriet er lidt stereotypt, men dels er det med til at skabe komikken, og dels er stereotyper jo meget ofte mennesker af kød og blod.

En læseværdig og meget underholdende roman, som vil klæde enhver feriekuffert.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - oktober 2017

15.10.2017 - 11:13 - Marit

Wassmo og Pamuk, Marstrand-Jørgensen og Gazan  –  det bliver ved og ved. Jeg har endnu ikke læst septembers must-reads, og nu snapper oktober mig i haserne.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.