Anna Zoë af Vita Andersen

Oprettet: 21.12.2006 - 09:06

Bog: "Anna Zoë" af Vita Andersen

Bogens forside

Anna er feteret i Danmark, men uden identitet i Marokko, hvor hun opsøger manden Pablo og sønnen Marco -  De bor hos Pablos biologiske marokkanske familie, der holder dem i et jerngreb - en belaste

Forfatter: 
Vita Andersen
Udgivet: 
2006
Forlag: 
Samleren
Sidetal: 
285
Lån bogen - Køb bogen

En typisk "Vita Andersensk" roman om en desperat mors søgen efter sit bortførte barn.

Denne roman gør det ondt at læse. Ja faktisk er den fuldstændig uudholdelig, og jeg lagde den fra mig flere gange.

Alligevel tog jeg den hver gang frem igen og læste videre, imens jeg for hver side mere og mere desperat tænkte: "Nu må der snart ske noget godt. Det kan ikke være rigtigt, at det skal gøre så ondt!". Men det gør det - frygteligt ondt!

Vita Andersen kan virkelig holde sin læsers hjerte i sin hule hånd. Hun skriver hudløst, intenst og aldrig ligegyldigt!

Anna Zoë er tjekket tv-vært i boligprogrammer. Hun er gift med Pablo, og sammen har de sønnen Marco. Pablo er adopteret fra Marokko, men det ved han ikke. Han har godt nok frygtelige mareridt om at blive smidt i bagagerummet på en bil, mareridt, han har haft, siden han var barn. Men han har altid troet, at Birthe og William er hans biologiske forældre.

En dag bliver Pablo fyret fra sit job med beskyldninger om svindel. Fra politiet får han at vide, at han er adopteret. Det slår klik for ham, og han bliver indlagt på psykiatrisk hospital. Efter udskrivelse bliver han besat af tanken om at finde sin biologiske familie i Marokko. Det lykkes ved hjælp af tv-programmet "Find din familie", han konverterer til islam og bortfører Marco til Marokko.

Anna Zoë prøver først ved hjælp af sin far og de officielle kanaler at finde Marco, men det mislykkes, og hun tager selv af sted til Marokko. Her leder hun mere og mere fortvivlet. Hver gang hun nærmer sig, flytter Pablos familie ham. Anna Zoë er ved at miste både forstanden og sig selv.

Romanen tager fat i hovedtemaerne i Vita Andersens forfatterskab; forsømte børn, opløste familier og mislykkede parforhold samt moderne menneskers forsøg på at dulme indre tomhed med forbrug. Anna Zoë propper mad i sig på de mest mærkelige tidspunkter, ligesom hun indkøber alle mulige ting, imens hun leder efter sin søn.

Som person, synes jeg ikke rigtigt, jeg kommer ind under huden på Anna Zoë, men som mor, der leder efter sit forsvundne barn, er hun uhyggeligt godt beskrevet; desperationen, savnet, afmagten og det begyndende vanvid. Puha, det er virkeligt næsten ikke til at holde ud.

Det var ingen fornøjelse at læse denne roman, men derfor synes jeg alligevel, at den er hele besværet værd, fordi sådan her er det jo også – livet.

Samleren, 2006. 285 sider.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.