Albert Colds drømme om dronningen af Henning Mortensen

Oprettet: 23.09.2013 - 10:09

Bog: "Albert Colds drømme om dronningen" af

Bogens forside

Femten noveller, der med en fantasifuld eller absurd vinkel tager afsæt i menneskers almindelige og rutineprægede hverdagsliv og tematiserer kærligheden, ensomheden, døden, volden, alderdommen, for

Udgivet: 
2010
Forlag: 
Gyldendal
Sidetal: 
155
Lån bogen - Køb bogen

Henning Mortensen kaster et blik på dagligdagen, livet og sågar døden, så sammenstød mellem realisme og drømmes logik, får tingene til at udvikle sig i  uventede retninger. Det er skævt, overraskende og til tider også lidt for meget af det gode.

Novellesamlingens 15 historier fører læseren rundt i Danmark og Frankrig, og det er ikke for meget sagt, at man kommer både til hytte og slot.

Slottet er ramme om samlingens længste novelle - næsten en lille roman - om en forbrydelse, der udspiller sig i de højeste kredse. En faktisk ganske realistisk fortælling.

Hytten, eller i hvert fald en beskeden bolig i skoven, føres læseren også til i en af samlingens bedste noveller 'Forebyggende kredsløbsundersøgelse'. Her fastholdes realismen så nogenlunde i fortællingen om enkemanden Hasse Frederiksen på 67, der modtager en opfordring til at deltage i en spørgeskemaundersøgelse om kredsløbssygdomme. Han beslutter at svare - men svarer så alternativt, at en nogenlunde jævnaldrende, enlig kvindelig sekretær i undersøgelsesstaben beslutter at aflægge ham et besøg. Her udfordres sandsynligheden så lige en smule. Hasse har sin alder til trods træklatring som hobby - og minsandten om ikke vi i historiens slutning finder Hasse og sekretæren som naboer i hver sin trætop - måske en ny begyndelse?

Virkeligheden eller sandsynligheden sættes helt ud af spillet i titelnovellen om Albert Cold, der er gået helt i hundene i sin beskedne lejlighed i Sundparken på Amager, hvor han ser TV og bæller bajere. Det er nytårsaften, og Albert ser dronningens nytårstale - dog er det sådan, at majestæten henvender sig direkte til Albert - og lidt senere befinder Albert og dronningen sig i en lille helikopter, som de flyver en tur rundt i.

Første stop er på spisebordet (!) på Teglholmens Plejehjem, der meget nemt kunne være blevet Alberts næste hjem - og her er bestemt ikke rart:

De er omgivet af oldingehoveder til alle sider, mægtige fysiognomier som lasede og spraglede dyner. Tynde arme og fingre fægter i luften mellem madskålene, mange af disse festlige og uhyrlige plejehjemsbeboere har presset store frikadeller op i næseborene.

Bestemt ikke et rart sted! Imidlertid har dronningen tid til en helikopter tur mere, og den bliver meget rarere, den går nemlig til Københavns Zoo, hvor dronningen går rundt og hygger sig med sin skitseblok og tegner dyrene, mens hun og Albert sludrer om løst og fast.

Nogenlunde her slutter novellen - og her slutter Alberts liv så også. Turen med dronningen var hans sidste fantasi.

Sådan kan Henning Mortensen kaste skævt lys ind i dagens daglige liv og give sit eget perspektiv på tingene på sin helt personlige måde.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.